A szarvasok 80%-ának pozitív lett a koronavírus-tesztje

2020 decembere és 2021 januárja között az Iowa különböző területein élő szarvasok 80%-ának pozitív lett a koronavírus tesztje, írja a SciTechDaily. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a szarvasok részt vehetnek a vírus terjedésének fenntartásában és az új vírustörzsek megjelenésében, amelyek veszélyt jelenthetnek a vadon élő állatokra és esetleg az emberre is.

IllusztrációForrás: Csaba Sámoly/Facebook

Suresh Kuchipudi, a Penn State egyetem mikrobiológus professzora szerint ez az első közvetlen bizonyíték a SARS-CoV-2 vírus jelenlétére egy szabadon élő fajban. Az eredményekből fontos következtetéseket lehet levonni a vírus terjedésére vonatkozóan, és rávilágítanak arra, hogy sürgős lépésekre van szükség a vírus szarvasokban való terjedésének nyomon követésére annak érdekében, hogy az emberekre történő visszaterjedést megelőzzék.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedhetne szarvasról emberre, Vivek Kapur, a Penn State egyetemen mikrobiológia és fertőző betegségek professzora a szarvasok közvetlen közelében élőknek az állatokkal történő érintkezéskor védőfelszerelés viselését és az oltás felvételét javasolja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek