Ezrek menekülnek a lángok elől a magyarok által is kedvelt spanyol üdülőhelyekről

Már körülbelül kétezer ember hagyta el az otthonát a dél-spanyolországi Andalúzia régióban, azóta, hogy múlt szerdán felcsaptak a lángok, de a tűzoltók azóta is küzdenek a tüzek megfékezésével. Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, Spanyolország egyik legváltozatosabb tengerparti részén, Costa del Sol népszerű üdülővárosa, Estepona felett gyulladt meg először az erdő.

Estepona és környékén kegyetlenül égnek az erdős területekForrás: AFP/Jorge Guerrero

Azóta egy ember meghalt, a spanyol kormány pedig katonai segítséget küldött a hegyvidéken dolgozó tűzoltók segítésére. Vasárnap további hat várost és falut evakuáltak, miközben már kilométerekről óriási füstöt lehetett látni. A spanyol média szerint a tűzvészben eddig mintegy 7400 hektárt égett le, és továbbra is több száz tűzoltó oltja a tüzet 41 repülőgéppel és 25 tűzoltóautóval.

Juan Sánchez, a regionális tűzoltóság magas rangú tisztviselője a mostani esetet az utóbbi idők "legösszetettebb" tüzének minősítette.

Elmondta, hogy folyamatos viták folytak az éghajlatváltozás következményeiről, és hozzátette: "Ma ezek szerint élünk."

"Ez embertelen, ilyet még soha nem lehetett látni" – mondta egy evakuált, Adriana Iacob a Reuters hírügynökségnek. „Elképesztő volt, ahogy a tűz lángjai átfutottak a hegyeken" – tette hozzá.

Európa ezen a nyáron számos erdőtüzet elszenvedett. Az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, amely tüzet okozhat. A világ az ipari forradalom kezdete óta már körülbelül 1,2 °C fokkal melegedett fel, és a hőmérséklet tovább emelkedik, hacsak a kormányok világszerte nem csökkentik a kibocsátásokat, írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek