Bozóttüzek miatt kellett evakuálni felkapott spanyol üdülőhelyeket

Bozóttüzek miatt kellett evakuálni mintegy ezer embert az üdülni vágyók körében kedvelt dél-spanyolországi Costa del Sol régióban, egyelőre nem tudni, hogy voltak-e turisták is a kimenekített 939 ember között – írja az MTI.

Tűzoltás EsteponábanForrás: AFP/Jorge Guerrero

A lángok szerdán este csaptak fel a mentőegységek szerint, amelyekhez hozzávetőleg 140 riasztás érkezett be. Eddig nagyjából 2200 hektár terület vált a lángok martalékává. Jelenleg mintegy 250 tűzoltó küzd a lángokkal, 26 helikoptert és tűzoltásra alkalmas repülőgépeket is bevetnek. Nehéz terepről van szó meredek lejtőkkel és az erős nyugati szél csak tovább nehezíti a munkát.

Estepona, Benahavís, Abejeras, Forest Hills és Monte Mayor településeket kiürítették, az andalúziai polgári védelem egyik szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy nincs tudomása további veszélyeztetett településekről. A térségben több utat is lezártak a bozóttűz miatt.

Augusztus végéig bezárólag a spanyolországi bozóttüzek 74 260 hektárt perzseltek fel, ami az utóbbi évekhez képest átlagon felüli, de még így is elmarad a 2012-es év pusztításától, amikor 190 ezer hektár égett le. A spanyol környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a tíz legmelegebb évből hetet az utóbbi évtizedben jegyezték fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek