Geomágneses vihar érheti el ma a Földet, ami komoly gondokat okozhat

A mai napon egy G2-besorolású űrvihar hatással lehet az elektromos hálózatokra és a transzformátorokra, így zavarja a műholdakat, sőt a rádiókommunikációt is. A geomágneses viharok eősségét egy 1-től 5-ig terjedő skálán sorolják be, amelyen az 1 a leggyengébb, az 5 pedig a legnagyobb kárral járhat. A mára predesztinált űrvihart 2-es fokozatba sorolták, de még a G1 geomágneses vihar is problémákat okozhat – írja a Daily Star.

A geomágneses vihar kiváltó oka a Napból kiinduló napszélForrás: NASA/Wikipedia

Dr. Robert Wicks, az UCL Kockázat- és Katasztrófavédelmi Intézetének űrkockázati docense korábban azt mondta a Sky Newsnak, hogy a geomágneses viharok áramszünetet is okozhatnak. "Ha olyan geomágneses vihar van, amely elég nagy ahhoz, hogy leállítsa az áramellátást az Egyesült Királyságban, akkor bizonyára nagyon súlyos sugárzási esemény történt az űrben. Ilyenkor a műholdak megsérülnének vagy működésképtelenné válnának egy ideig. Ez olyan dolgok működését érintené, mint a műholdas kommunikáció, a GPS vagy az időjárás-előrejelzés." Elmondása szerint a rendőrség és a hadsereg is a műholdas szolgáltatásokra támaszkodik, amit szintén figyelembe kell venni.

A repülőgépeken működő automata-pilóták is GPS-műholdakra és radarokra támaszkodnak, az űrvihar mindkettőt érintheti. 

"A nagy repülőtereken, például a Heathrow-n és a Gatwicken tapasztalható kis késések gyorsan meglehetősen nagy problémákhoz vezethetnek" – tette hozzá.

Ian Kelman, az UCL Kockázat- és Katasztrófavédelmi Intézetének másik munkatársa is kifejtette aggodalmát: "A navigációs rendszerek leállása mellett az űrvihar például a pénzfelvételt is érintheti, mert minden elektronikus, akár ATM-ről van szó, akár egy bankban akar pénzt felvenni az ember. És nyilvánvaló, hogy a hitelkártyák, a beszedési megbízások sem működnének. Továbbá kérdés lenne az is, hogyan jutnának az emberek ételhez vagy vízhez. Hasonló a helyzet az üzemanyaggal is: a benzinkutak nagy mennyiségű áramot és intelligens rendszert használnak szivattyúzáshoz, ezért megoldatlan lenne a járművek üzemanyag-ellátása. De az áramkimaradás miatt az elektromos járműveket, elektromos kerékpárokat sem lehetne feltölteni" – festette le a legrosszabb képet a szakember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek