Fehéres fénygyűrű jelent meg a Nap körül a Fehér-tónál

A halónak nevezzük azt a légköroptikai jelenséget, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres fénygyűrű jelenik meg. A nyílt, pusztai területeken figyelhető meg a legjobban, például a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó, kardoskúti Fehér-tó térségében, írja a nemzeti park.

Naphaló, szegedi Fehér-tóForrás: Palcsek István Szilárd/Körös-Maros Nemzeti Park

Aki már látott a fátyolfelhős égbolton naphaló jelenséget, az biztosan megcsodálta. Akkor képződik, amikor a Nap sugarai megtörnek az apró jégkristályokat alkotó magas szintű felhőzeten. Fénytörés, vagyis a fény elhajlása következik be, amikor két különböző közeg határán halad át a fény, például levegőből a felhőt alkotó jégen vagy vízcseppecskén.

A jégkristályok jelenlétében történő fénytörések alkotják a halókat, ha vízcseppen törik meg a fény, akkor látszik szivárvány. Leggyakoribb a 22 fokos haló, melyet a hatszög alapú kristályhasábokon megtörő fény hoz létre.

Naphaló a szegedi Fehér-tónálForrás: Palcsek István Szilárd/Körös-Maros Nemzeti Park

A kialakulása nem kötődik a felszínhez, de sokkal inkább észlelhetjük és megfigyelhetjük olyan nyílt, szabadon belátható területeken, mint például a kardoskúti puszta, ahol a fotók is készültek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek