A NASA önkéntes és analóg űrhajósokat keres életük leghosszabb szimulációjára

A NASA egy egyéves szimulált Mars-missziójra készül, amihez báror, analóg-űrhajósokat keres. A projektet 2022 őszére tervezik, és a célja az, hogy a labor minél jobban megismerje a jövő Mars-asztronautáira váró kihívások stressz mértékét, ezek megoldásának lehetőségeit. És természetesen azt is szeretnék megfigyelni a szimuláció szervezői, hogy az emberek hogyan tudnak együttműködni egy ilyen hosszú terep-szimulációban – írja a Nasa.gov oldalán található felhívás.

Forrás: Shutterstock.com / Gorodenkoff

A küldetéssorozat, aminek az angol elenvezése Crew Health and Performance Exploration Analog - három darab, egy évig tartó Mars felszíni szimulációt tartalmaz. A helyszín a NASA Johnson Űrközpontjában lesz, ahol a szimulációért felelős csapat felépít majd egy nagyon valósághű marsi területet.

Az első misszió négy résztvevőjének jelentkezését augusztus 6-tól szeptember 7-ig várják. Az analógok, ahogy a NASA hívja őket, kicsit több mint 150 négyzetméteres élettérben élnek majd egy évig. A 3D-nyomtatással készül Mars Dűne Alfa (Mars Dune Alpha) nevű ál-bázis egy reális Mars élőhelyet szimulál, hogy támogassa a hosszú távú, felfedező osztályú űrmissziókat. A bázist úgy tervezték, hogy belül elkülönüljenek az élethez és a munkához használt terek.

Forrás: Shutterstock.com / Gorodenkoff

A misszió nem lesz sétagalopp, ugyanis az élőhelyen minden olyan kihívásnak kiteszik majd az analógokat, ami a Marson is adódhat: ide tartozik például az erőforrás-korlátozás, a berendezések meghibásodása és a kommunikációs késések. Az analóg asztronautáknak űrsétákat is kell majd szimulálniuk, tudományos kutatásokat kell végezniük, és sok mindenhez virtuális valóságot használnak majd - írták a felhívásban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek