Kitört a világ egyik legaktívabb vulkánja, veszélybe kerülhet a híres ősi város

Indonéziában kitört a Merapi vulkán, amelynek lejtőit kőzet, hamu és lávafolyam borítja be. A 2968 méteres hegy Jáva szigetén, Yogyakarta közelében található, egy ősi városban, ahol több százezer ember lakik. A város évszázadok óta a jávai kultúra központja, és a királyi dinasztiák székhelye. A Merapi utolsó 2010-es kitörésében 347 ember halt meg.

Az ősi város népszerű turisztikai központForrás: masbebet christiano/Pixabay

A Merapi termékeny lejtőin élő falusiaknak azt tanácsolták, hogy legalább 5 km-re húzódjanak vissza a kráter szájától. Hanik Humaida, Yogyakarta vulkanológiai és geológiai veszélyeztető központjának vezetője elmondta, hogy a lávakupola részben összeomlott vasárnap óta, amikor a legújabb kitörés elkezdődött.Az első kitörés 1000 méteres forró hamut bocsátott a légkörbe.

Gyakori az ilyen látvány Indonézia legaktívabb vulkánjánálForrás: AFP/Agung Supriyanto

A Merapi Indonézia több mint 120 aktív vulkánja közül a legrobbanékonyabb, és Humaida szerint ez az egyik legaktívabb világszerte. Azt mondja, gyakori, hogy a kitörések néhány napig is eltartanak. Indonézia, a 270 millió emberből álló szigetcsoport, hajlamos a földrengésekre és a vulkáni tevékenységekre, mert a Csendes-óceán "Tűzgyűrűje" mentén, a patkó alakú szeizmikus törésvonalak sorában fekszik – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek