45 ezer éves, állatokat ábrázoló barlangrajzra bukkantak Indonéziában

Lenyűgöző barlangrajzot fedeztek fel Indonéziában, amely a szakértők legalább 45 ezer évvel ezelőtt készülhetett, és ezzel a bolygónkon található állatok legrégibb barlangábrázolásának számít. A három celebeszi disznót és néhány, emberi kezet is ábrázoló rajzot a Celebesz sziget Leang Tedongnge nevű mészkőbarlangjában találták – írja a Newscientist.

Valójában a barlang létezéséről sokáig még a helyiek sem tudtak, 2017-ben fedezte fel azt Adam Brumm és Basran Burhan, az ausztráliai Griffith Egyetem régészei és csapatuk, akik azóta is a barlang feltárásán dolgoztak, felfedezésüket azonban a Science Advances folyóirat csak szerdán, 2021. január 13-án jelentette meg egy részletes tanulmányban. "Teljesen elállt a szavam. Ez az egyik leglátványosabb és legjobban megőrzött figuratív állatfestmény, amely az egész régióból ismert" – fogalmazott Brumm visszaemlékezve arra a pillanatra, amikor először meglátta a barlang falán a rajzokat. 

A régész kollégáival együtt egy speciális technika, az Uránium-izotópos módszerrel állapította meg  meg a rajzok készítésének idejét, a festmény egy részét az eltelt több ezer év alatt ugyanis egy ásványi képződményből összeálló réteg borította. Ez alapján derült ki, hogy az ásványlerakódás legalább 45 ezer éves, így a kutatók szerint a festmény még annál is korábbi lehet. 

Egy 2018 februárjában készített fotó a megtalált barlangrajzrólForrás: AFP/Maxime Aubert

"Ez is egy újabb bizonyítéka annak, hogy az első modern emberi barlangfestési hagyományok nem az utolsó európai jégkorszak végéből valók, ahogyan azt eddig feltételezték, hanem a népvándorlás még korábbi szakaszából" – fogalmazott Brumm.

A festményen mindhárom decelebeszi sertést több mint egy méteres hosszúságban, rövid lábakkal, egyikük fején varacskkal - a kanokra jellemző módon -, vagyis teljes életnagyságukban ábrázolták valamilyen sötétvörös és okker festék segítségével. "Az, hogy ezeket az állatokat a barlang falára festették, azt mutatja, hogy már évezredekkel ezelőtt is ez volt a leggyakrabban vadászott vadfaj Celebesz szigetén, és már akkor is érdekelte az embereket a saját területükön előforduló állatfajok viselkedése. Ugyanakkor spirituális jelentősége is lehet az ábrázolásnak, talán épp a vadászat sikere érdekében festhették fel az állatokat a barlang falára" – teszi hozzá a régész.

A még 2017-ben megtalált barlangi állatfestmény jelentősége azonban mégiscsak abban áll, hogy a legrégebbi bizonyítéka annak, hogy ebben a régióban már bő 45 ezer évvel is megjelentek az első, emberi települések.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek