Az Amazonas esőerdejében ismét több ezer, főleg szándékosan gyújtott tűz ég

Megrázó fotókat osztott meg az égő esőerdőről a Greenpeace Facebook-oldalán, melyeket a szervezet brazil irodájának munkatársai készítettek. Mint írják, az erdőt elsősorban azért gyújtják fel, hogy a felperzselt területeken szarvasmarha-legelőket és takarmánynövény-ültetvényeket hozzanak létre, ezzel a nagyüzemi mezőgazdaság pedig tovább tudjon terjeszkedni. 

Hozzáteszik, hogy a helyi kormány környezetpusztító politikája ennek az elkeserítő gyakorlatnak kedvez, az innen származó marhahúst, szóját pedig sorra importálják az európai országok is. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy nem csak Brazíliában pusztítanak hatalmas erdőtüzek: a forró, száraz nyárral küzdő Európa erdei is lángokban állnak Olaszországban, Görögországban és Finnországban, és ahogy tavaly, úgy idén is tüzek pusztítják Szibéria hatalmas erdőségeit.

A tüzek csak még tovább súlyosbítják a klímaválságot, hiszen a pusztuló erdők nem csak egyre több szén-dioxidot bocsátanak ki, hanem egyre kevesebbet is tudnak elnyelni. A gazdaság a természet kizsákmányolásával klímaválságba sodort minket - összegzi posztját a szervezet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek