Tűz pusztít Szardínián, ahonnan több száz embert kellett kimenekíteni

Négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vasárnap virradóra Szardínia szigetén, amelynek nyugati térségében tűz pusztít. Olaszország második legnagyobb szigetének polgári védelmi hatósága közölte, hogy az előzetes becslések szerint mintegy ötezer hektárt pusztítottak el a lángok a sziget központja, Montiferru közelében. 

Két településről, Cuglieriből és Sennariolóból evakuálták az embereket, ahol a polgármester szerint lakókörzeteket még nem értek el a lángok. A Cuglieriből kitelepített kétszáz lakos fele vasárnap hazatérhetett. Tizenegy repülőgép és helikopter segít a lángok oltásában, de a tűzoltók erőfeszítéseit nehezíti az erős délnyugati szél, amely miatt a tűzriasztást a legmagasabb fokúra emelték.

A Coldretti mezőgazdasági szervezet katasztrófáról írt közleményében hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaságot jelentős károk érték. Legelők, erdők és egyes esetekben állatok vesztek oda a tűzben.
Az olasz kormány vasárnap bejelentette, hogy segítséget kér a szomszédos országoktól. Luigi di Maio olasz külügyminiszter a Facebookon azt írta, hogy tűzoltó repülőgépeket kérnek az EU többi tagállamától. Mint fogalmazott: a szigeten Oristano térségét "térdre kényszerítette a pusztító tűzvész". Ez példátlan katasztrófa" – jelentette ki Christian Salinas, a sziget kormányzója. Az oltásban és a mentésben mintegy 7500 ember vesz részt. Giuseppe Conte korábbi olasz miniszterelnök vasárnap éjjel az alábbi fotót posztolta Facebook-oldalán a szigetről, bejegyzésében valóságos földi pokolnak nevezte a térséget, és együttérzését, tiszteletét fejezte ki a helyi lakosság és az önkéntesek iránt, akik segítenek a lángok megszelidítésében.

A Reuters legfrissebb értesülései szerint az Európai Bizottság a jelenleg helyszínen dolgozó hét, az erdőtüzek oltására kialakított repülőgép mellett további négyet küld Szardíniába. Ezek közül a Canadair színeiben két kétéltű repülőgépet Franciaország biztosít az Európai Polgárvédelmi Alap támogatásával, kettőt pedig Görögország a rescEU program forrásaiból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek