Ilyen mértékű pusztítás még soha nem érte az Amazonast

Az Amazonas az erdőirtás következtében ebben az évtizedben 8,4 millió futballpályányi területet vesztett el. A statisztikusok ezt a számot a Brazília Nemzeti Űrkutatási Intézetének (INPE) erdőirtási adatainak és a FIFA szabályzatainak felhasználásával számolták ki. Ez körülbelül 24 000 négyzet mérföldnek fele meg, más szóval egyenértékű Connecticut, Hawaii, Massachusetts és New Jersey együttes területének elvesztésével.

A távolban a felégetett területekről felszálló füst láthatóForrás: Al Lambe/Pixabay

Ez a félelmetes adat a brit Királyi Statisztikai Társaságtól (Royal Statistical Society) származik – számolt be a hírről a CNN.

A statisztika csak egy pillanatképet ad a kérdésről, de valóban betekintést nyújt a táj drámai változásába, amely az elmúlt évtizedben bekövetkezett

– mondta Liberty Vittert, a Harvard Egyetem vendégtudósa.

Novemberben az ügynökség arról számolt be, hogy az Amazonasban az erdőirtás elérte a 11 év alatti legmagasabb mértékét.

2010 óta a brazil esőerdők területeit kereskedelmi célú felhasználásra alakították át, ideértve a szarvasmarha-tenyésztést, a fakitermelést- és a pálmaolaj-termelést is. Ezek az iparágak évente egymillió tonna széndioxid-kibocsátásért felelnek.

Az Amazonas több mint kétharmada Brazíliában található, amit a föld tüdejének is neveznek. A világ biológiai sokfélesége legalább 10 százalékának ad otthont, a világ oxigénjének 20 százalékát termeli, és segít az egész bolygó hőmérsékletének szabályozásában.

Az Amazonas erdőirtása az 1970-es években kezdődött el, és 1995-ben érte el a csúcspontját. Az ezt követő években azonban a pusztulás mértéke csökkent, és 2012-ben elérte a legalacsonyabb pontot. Azóta az erdőirtás a világ legnagyobb esőerdőiben ismét felgyorsult. A környezetvédők Brazília szélsőjobboldali vezetőjének elnökét, Jair Bolsonarot és kormányát hibáztatják a növekedés miatt.

Bolsonaro vállalkozást támogató álláspontot képvisel az év eleji hivatalba lépése óta, vállalva, hogy helyreállítja a brazil gazdaságot, kihasználva az esőerdők gazdasági potenciálját.

A szakértők szerint a gazdálkodók, fakitermelők és bányászok azóta visszaélnek az erdőirtás enyhített ellenőrzésének lehetőségeivel. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek