A jégkorszak Sixtus-kápolnájára bukkantak az Amazonas-őserdő mélyén

Több tízezer sziklafestményre bukkantak brit kutatók az Amazonas-őserdő mélyén Kolumbiában, tudtuk meg az Artnet Newstól. A kiváló állapotban megmaradt festmények öt órás gyalogtúrával érhetőek el, és különféle vízi és szárazföldi állatokat és embereket ábrázolnak.

"Két dolog nyűgözött le igazán" - mondta José Iriarte, az Exeteri Egyetem kutatója az Artnet Newsnak. „Először is, a képek realizmusa. Mivel olyan valószerűek a képek, meg tudjuk mondani például, hogy a jégkorszak megafaunáját ábrázolták a művészek. "

Másodszor: "a festmények sokfélesége" - mondta. „A vízi élővilágból például vannak halak, teknősök, anakondák és boák. De találunk madarakat is, például sasokat vagy királykeselyűket. Aztán festettek szárazföldi állatokat, majmokat, őzeket, óriás lajhárokat és lovakat. Illetve absztrakt képeket és finoman megrajzolt figurákat, mint például egy táncost a fordulat közben."

A feltárások 2016-ban kezdődtek, amikor egy gerillaszervezet és a kormány békét kötöttek egymással, 52 évig tartó fegyveres konfliktusnak vetve véget. Bár már 2017-2018 között lehetett tudni a sziklafestményekről, a kutatók csak most hozták nyilvánosságra. A feltárást egy dokumentumfilm (Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon) keretében mutatják be a közönségnek az angol televízióban, december 5-én.

Amazonas-őserdőrosinakaiser / 15 kép/pixabay

A képeket alkotó művészek a kutató szerint nagyon tudatosak voltak az anyagok és a festményekkel borítandó felületek megválasztásában. A falak védve vannak az esőtől, ami azt jelzi, hogy a művészek gondoltak a festmények megőrzésére. A finom szemcsés kőfelületek pedig sima felületük miatt alkalmasak a festésre.

A kutatók műholdas felvételeken figyeltek fel a falakra. Tudván, hogy a közelben feltártak már sziklafestményeket, gyanították, hogy ezeken a falakon is lehetnek rajzok. A terület akkoriban szakadárok ellenőrzése alatt áll, akik nem írták alá a kormánnyal kötött békeszerződést, a kutatóknak így engedélyt kellett kérniük a falak tanulmányozására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek