Újra karantén alá kerül két külföldi nagyváros és a híres strand is

Sydney központi és keleti külvárosában, köztük a Bondi Beachen, több mint egymillió ember kényszerül ismét karanténba a koronavírusos megbetegedések megugrása után. Az ausztrál város azért küzd, hogy megfékezze a rendkívül fertőző koronavírus Indiában azonosított delta változatát. A tisztviselők 17 új esetről számoltak be pénteken. A lezárások a belvárost, a belváros körüli területeket, valamint a keleti tengerparti külvárosokat érintik. Ez Ausztrália legnagyobb városának első lezárása december óta.

Egészségügyi dolgozók regisztrálják az embereket Covid-szűrésre Sydney-ben, a Bondi Beachen átvezető tesztközpontban 2021. június 25-énForrás: AFP/Saeed Khan

"Nem akarjuk, hogy ez a helyzet hetekig elhúzódjon. Szeretnénk, ha hamarabb véget érne" – mondta Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke, hozzátéve, hogy a szakértők szerint egyelőre csak célzott lezárásra van szükség, megkímélve a tágabb várost a leállástól. Szombattól az ott élőknek, valamint az érintett területeken dolgozó embereknek otthon kell maradniuk, kivéve, ha alapvető okok miatt kell elhagyniuk a lakásukat. A lezárás július 2-ig fog tartani.  

A város forgalmas pontjain élőknek már megtiltották a városból való kiutazást, illetve más ausztrál államok és területek sem fogadják a Sydneyből érkezőket.

A fertőzés alig egy hete jelent meg Bondiban, a híres tengerparti külvárosban, de azóta elterjedt a város központjában és a nyugati peremén is. Sydneyben a szövetségi kormányt sok kritika érte az oltás lassú bevezetése miatt. Eddig a felnőtt lakosság alig több mint 3 százaléka kapta meg mindkét oltást, és körülbelül 25 százaléka az első adagot. A kormányt kritizáló politikai ellenzék is azzal érveltek, hogy a városoknak nem kellene újra lezárásokra kényszerülniük, ha a lakosság többségét beoltják – írja a BBC.

Portugália is szigorít

Portugáliában péntektől ismét lezárják a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régiót, ahogyan ez már korábban is megtörtént. A portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető, növekvő számú fertőzéseket. A lisszaboni fertőzöttek felénél a fertőzőbb indiai delta variánst diagnosztizálták, amely Nagy-Britanniában is gyorsan elterjedt. Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia "aggasztó".

Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből.

A fővárosban, Lisszabonban és Albufeira tengerparti üdülőhelyen a hét végén az éttermeknek, kávéházaknak és – az élelmiszerboltok kivételével – az üzleteknek délután fél négykor be kell zárniuk. A fertőzötteknek elsősorban a fővárosi agglomerációban növekvő száma miatt az intézkedéseket hetente felülvizsgálják, és addig maradnak érvényben, amíg a helyzet nem javul.

Csütörtökön 1556 volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ez volt a legnagyobb növekedés február óta, amikor az ország valamivel több mint 10 milliós lakossága volt karanténban. Az ibériai országban a járvány kezdete óta 869 879 fertőzöttet és 17 079 halálesetet jelentettek. A fertőzöttek számának növekedése akkor lódult meg, amikor az idegenforgalomtól függő Portugália megnyitotta a határokat az európai uniós és brit turisták előtt, számolt be a hírről az MTI.

Lisszabon, a Tajo-folyó partjánForrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza

Szlovéniában is megjelent a vírus delta variánsa

Szintén az MTI híréből derül ki, hogy eközben újabb országban bukkant fel a delta variáns, Szlovéniában a mutációt már 18 mintában azonosították - jelentette be Tjasa Zohar Cretnik, a Nemzeti Egészségügyi, Környezetvédelmi és Élelmiszeripari Laboratórium (NLZOH) igazgatója csütörtökön. A szakember kiemelte: bár az először Indiában azonosított, jobban fertőző variáns előfordulása nagyon alacsony, aggasztó, hogy az esetek többségében a megbetegedések nem köthetők külföldi utazásokhoz.

A laboratórium az elmúlt egy hétben a pozitív teszteredmények húsz százalékát vizsgálta meg, a jövő héttő azonban minden pozitív mintát genetikai vizsgálatnak vetnek alá. Cretnik hozzátette: a laboratóriumokban végzett vizsgálatok előzetes eredményei azt mutatják, hogy a jövő héten kétszer annyi esetről számolhatnak be.

Csütörtökre 43 új fertőződést jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 80-an vannak kórházban, 28-an közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 798 984-an kaptak, közülük 607 763-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 46, illetve 35 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 101 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében két beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8192-re emelkedett. Kórházban jelenleg 241 beteget ápolnak, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 462 287-en kaptak védőoltást, közülük 962 408-nak már a második adag vakcinát is beadták. Ez a felnőtt lakosság 43, illetve 28 százaléka.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek