Hétvégi vesztegzárat hirdettek Lisszabon térségében

Hétvégi vesztegzárat hirdettek Lisszabonban és térségében a koronavírus-járvány terjedése miatt, a helyi lakosok péntek délután három és hétfő reggel hat között nem hagyhatják el a területet a következő hetekben, és a beutazás sem engedélyezett, kivéve munkaügyben - adja hírül az MTI. Az intézkedés 18 önkormányzatot és körülbelül 2,8 millió embert érint. Egyelőre nem tudni, hogy meddig lesz érvényben, időről időre felülvizsgálják majd szükségességét.

Lisszabon május végénForrás: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla

A tízmillió lakosú Portugáliában 1350-nel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma szerdán, február óta ez volt a legnagyobb emelkedés, a legtöbb új esetet Lisszabonból és környékéről jelentették. "Tudjuk, hogy az utazási korlátozás nem könnyű, és ez nem az, amit az emberek akarnak, de szükségesnek érezzük bevezetését, hogy megvédjük az ország többi részét" - mondta sajtótájékoztatóján Mariana Silva Vieira kormányszóvivő.

A fertőzések száma azt követően indult emelkedésnek, hogy Portugália alig egy hónappal korábban megnyitotta határait az Európai Unióból és Nagy-Britanniából érkező látogatók előtt. Vieira da Silva szerint a lisszaboni járványügyi mutatók a koronavírus elsőként Indiában felfedezett, delta variánsa miatt romlottak. A variáns Nagy-Britanniában is sebesen terjed.

A külföldi turisták kivételt képeznek a hétvégi vesztegzár alól, és továbbra is ki-be járhatnak a térségben. Az intézkedés a repülőjáratokra és a munkaügyi célú utakra sem vonatkozik.
Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, Lisszabon két legnagyobb kórháza, a Santa Maria és a Pulido Valente a múlt héten újabb Covid-osztályt nyitott.

Ezzel párhuzamosan a város önkormányzata csütörtökön bejelentette, hogy július 1-jétől a hét minden napján reggel 8 és este 10 között nyitva lesznek az oltóközpontok annak érdekében, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt. Portugália lakosságának 42 százaléka kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina első adagját, 25 százalékának pedig már mindkét adagot beadták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek