Farkasok végezhettek a Mátrában legelésző bárányokkal

Egyre több farkas bukkan fel hazánkban. Még tavaly szeptemberben számoltunk be arról, hogy lencsevégre kaptak egy Börzsönyben kószáló farkast, majd idén januárban már arról adtunk hírt, hogy a hiúzok mellett még több kószáló farkas bukkant fel, szintén a Börzsönyben. Eddig ezek az állatok nem okoztak különösebb gondot, de innen kissé a keletre, a Mátrából most ijesztő hírek érkeztek: 13 juh elpusztult, 17 pedig megsérült Mátranovák mellett, a támadást vélhetően kutyafélék, egyes feltételezések szerint farkasok követhették el.

A bárányok teljesen védtelenek a farkasokkal szemben - illusztrációForrás:Dinh Khoi Nguyen/Pixabay

A kárt szenvedett gazdálkodó, Katona Péter elmondta: az eset egy 45 hektáros, villanypásztorral körbekerített területen történt, ahol éjjel-nappal kinn tartózkodnak a bárányok. A pusztítást hétfőn fedezték fel. Hozzátette: a sérült állatok közül valószínűleg több elpusztul még, és akad olyan is, amely a súlyos sebek miatt a kényszervágás sorsára jut, de az életben maradottak sem lesznek már teljes értékűek.

A gazdálkodó megemlítette: a közelmúltban már többször hallottak róla, hogy farkasok járnak a környéken, de eddig nem látták őket.

Beszélt arról is, hogy a bárányok többsége a combján, a torkán sérült meg, de sok anyaállatnak az emlőjét sebesítették meg súlyosan a támadók. Mivel értékes tenyészállatokról van szó, a kár magas. A Bükki Nemzeti Park munkatársai a helyszínen jártak, nyálmintát is vettek a sebekből, azok elemzése után bizonyosodik be, hogy valóban farkasok tizedelték-e meg a juhállományt. A gyanút megerősíti, hogy hétfőn farkasnyomokat találtak egy közeli pataknál és a megtámadott állatok mellett is – írja a nool.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek