Dél-Európában egyre több a farkas, és ennek nem mindenki örül

  Olaszország és Spanyolország egyes régiói is szorgalmazzák, hogy szigorúbb ellenőrzést vezessenek be a vadon élő ragadozók virágzó populációi felett. A farkasokat jelenleg törvény védi az Unióban, a vidéki gazdálkodók viszont a jószágaikat féltik.

  Farkas - illusztrációForrás: Madeleine Lewander/pixabay.com

  Európa legnagyobb farkaspopulációi Spanyolországban, Olaszországban és Romániában élnek. Spanyolországban és Portugáliában körülbelül 3000 farkas él, míg Olaszországnak ennek a fele lehet, Belgiumban pedig például teljesen kihaltak a farkasok, mielőtt nemrégiben újratelepítették őket. Dél-Európa életében ugyanakkor nagy szerepe van a mezőgazdaságnak és az állattenyésztésnek, ezért ott nem örülnek maradéktalanul a farkasbőségnek.

  Mint Fabio Carosso, Piemont elnökhelyettese elmondta, a tartományban több mint 450 példány él, míg egész Franciaországban körülbelül 550. Úgy véli, változtatást igényel a jelenlegi szabályozás, hogy a biológiai sokféleség mellett a társadalmi-gazdasági szempont is érvényesülhessen. Aggodalmának adott hangot emellett amiatt, hogy a farkasok a túrázókat is elijeszthetik. Ezért kerekasztal felállítását javasolta, amely Észak-Olaszország alpesi régióinak képviselőiből állna, akik ötleteket gyűjthetnének a probléma kezelésére.

  Hasonló úton halad a spanyol Asztúria tartomány kormánya is, amely a másik három észak-spanyol régióval (Galícia, Cantabria és Castilla y Leon) együtt keresi a megoldást, ahol a farkasállomány mintegy 95%-a él. Céljuk, hogy a farkasokat levegyék a különleges védelmet élvező fajok listájáról - adja hírül a themayor.eu.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!