Így tölti a születésnapját a megözvegyült brit uralkodó

II. Erzsébet királynő április 21-én szerdán tölti be a 95. életévét, és már majdnem hét évtizede uralkodik a szigetországban. Az idei születésnapja azonban nagyon csendes esemény lesz, ünnepségek nélkül, mivel a királyi család még mindig gyászol Fülöp herceg halála miatt. Erzsébet és Fülöp 73 évig voltak házasok. Annak ellenére, hogy őfelsége mérföldkőhöz érkezett az életkorában, a Buckingham-palota nem ad ki friss portrét a királynőről, mint ahogy azt egyébként tette volna. Nem lesznek tisztelgések sem, és a harangokat sem fogják megkongatni ez alkalomból.

II. Erzsébet királynő április 17-én szeretett férje temetési istentiszteletén a Szent György-kápolnában, a Windsori kastélybanForrás: AFP/Jonathan Brady

A királynő a születésnapjának egy részét várhatóan a három kutyájával sétálgatva tölti majd a Windsori kastély területén. Ebédelni is a lakóhelyén fog a családtagjaival felváltva, akik egymás között beosztották a látogatás időpontjait, így biztosítva, hogy őfelsége ne legyen egyedül. Fülöp herceg, Edinburgh hercegének temetésére az elmúlt hétvégén került sor az április 9-i halálát követően.

A hivatalos gyászidőszak ugyan vasárnap ért véget ért, a királyi család azonban továbbra is gyászolja őt. Bár szerdán nem lesz ünnepség, az uralkodónak néhány hónap múlva, június 12-én megtartják a hivatalos születésnapját egy kicsinyített Trooping the Color (zászlós díszszemle) keretében a Windsori kastélyban. A lakosság a folyamatos közegészségügyi korlátozások miatt nem csatlakozhat az ünnepséghez, az eseményt azonban a televízió közvetíti, írja a Royal Central.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek