Ismét meghosszabbították a veszélyhelyzetet

Hétfő délután kétharmados többséggel megszavazták a Parlamentben a rendkívüli jogrend és a veszélyhelyzeti rendeletek újabb meghosszabbítását. Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésére 133 kormánypárti képviselő nyomott igent a hétfői szavazáson, az ellenzéki képviselők közül senki nem támogatta a javaslatot.

Az Országgyűlés ezzel újra felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig – a kihirdetést követő 90. napig – meghosszabbítsa.

Forrás: Hermann Traub/Pixabay

A Parlament ugyanakkor ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazást. A törvény rögzíti, hogy a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást kell adnia az Országgyűlés ülésén, annak hiányában a házelnöknek és a frakcióvezetőknek. A törvény a kihirdetése napján 23 órakor lép hatályba, és a kihirdetését követő 90. napon veszíti hatályát, olvasható az MTI hírei között.

A jelenlegi korlátozó intézkedések hatálya március 1-ig tart, de az elmúlt napokban az operatív törzs által közölt fertőzöttségi adatok alapján nem sok esély van a korlátozások enyhítésére. A kormány a múlt héten elindította a nemzeti konzultációt a korlátozások feloldásáról, az országos tiszti főorvos, Müller Cecília szerint azonban ennek nincs itt az ideje: a harmadik hullám felívelő fázisában vagyunk, emelkedik a fertőzöttek, a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma is. A járványügyi korlátozásokról szóló rendeletek meghosszabbítását legutóbb novemberben szavazták meg plusz kilencven napra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek