Meghosszabbították a veszélyhelyzetet az országban

Mint a hvg.hu írja, a kormány a Magyar Közlönyben kedden rendeletet adott ki a "2020. november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabbításáról", mellyel megteremti a jogi lehetőségét annak, hogy a két hete és a múlt héten bevezetett járványügyi korlátozásokat is meghosszabbítsák akár február 8-ig. Mint azonban a koronavirus.gov.hu oldal hírül adja, a jelenlegi korlátozások csak december 11-ig lesznek érvényben.

A kép illusztrációForrás: DimaBerlin/shutterstock.com

A korábbi rendeletek vonatkoztak a maszkviselésre, az ingyenes parkolásra, a kijárási tilalomra, az üzletek korai zárására, a rendezvények korlátozására (beleértve a családi összejöveteleket is), az iskolák részleges távoktatására, az egészségügyi dolgozók ingyenes utazására, az adófizetési kedvezményekre, a bértámogatásra, valamint a szabályok megszegőinek büntetésére.

A jelenlegi intézkedések szerint kijárási tilalom érvényes este 8 és reggel 5 között, valamint a közterületen kötelező maszkviselés ott, ahol ezt a polgármester előírja. A középiskolák digitális oktatásra álltak át, ahogy az egyetemek, főiskolák is. A kollégiumokban csak kivételes esetben lehet maradni, a tanárokat, óvodai és bölcsődei dolgozókat hetente tesztelik.

Nem lehet rendezvényeket, gyűléseket tartani, tilos a közterületen, nyilvános helyeken csoportosulni, gyülekezni. Az amatőr csapatsport szintén tilos, futni, gyalogolni, kerékpározni lehet. A szórakozóhelyek, színházak, mozik zárva tartanak, a meccsek zárt kapusan folytatódhatnak, a családi vagy magánrendezvényen csak 10 ember vehet részt, míg az esküvők csak lakodalom nélkül tarthatók, szűk családi körben és a tanúkkal. A temetésen legfeljebb 50-en lehetnek.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek