Egy itthon is kapható orrspray hatóanyaga is bevethető lehet a koronavírus ellen

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében. Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok – olvasható a pécsi virológusok Facebook-oldalán. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. A német Ursapharm Arzneimittel és az osztrák CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai.

Forrás: grey_and / Shutterstock

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen. Ilyen, az azelasztin-hidroklorid, amely erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.

Bár a pécsi kutatók nem nevezték meg, az 'azelasztint tartalmazó orrspray" kifejezésre rákeresve, az Allergodilt dobja ki a Google. Persze, ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mindenesetre "a héten megindult a klinikai vizsgálat Németországban annak igazolására, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát" – fogalmaztak a pécsi virológusok Facebook-posztjukban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek