Járványhelyzet a világon: ezek a legújabb intézkedések

Lengyelországban alighogy ismét megnyitottak a szórakozási lehetőségek és enyhültek az intézkedések a határon, újból felgyorsul a koronavírus-járvány terjedése. Mint Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter elmondta, az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni.

Zakopanéban laza a hangulatForrás: Hans Lucas/Francois Devos/AFP

Niedzielski szerint már tartós növekedési tendenciáról lehet beszélni, miután e héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó.
Pénteken az egészségügyi tárca 8777 új fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban. Lengyelországban múlt péntektől az akkor stabilnak minősített járványhelyzet miatt az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is.

A miniszter szerint a járványgörbe további alakulására hatással lesz a jelenlegi járványügyi intézkedések betartása, és "kritikus elemet" jelent az is, hogy Lengyelországban is felbukkantak a vírus új, jobban fertőző - brit és dél-afrikai - variánsai. A dél-afrikai variáns első esetét pénteken mutatták ki az északkelet-lengyelországi Suwalki város környékén - közölte Niedzielski. A brit változat lengyelországi elterjedése pedig tíz százalékot ért el az egészségügyi tárca szóvivője péntek reggeli közlése szerint.
Niedzielski tájékoztatása szerint továbbra is csökkennek a halálozási mutatók - míg múlt héten a koronavírussal összefüggő halálesetek napi átlaga 244 volt, ezen a héten ez az adat 199-et tesz ki. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a halálozások növekedése általában fáziskésésben van a fertőzöttek számának növekedéséhez képest.

Elmondta, hogy egyelőre semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon. Beszélt arról is, jelenleg szakértői elemzések tárgya, hogy a felfutó járvány miatt Lengyelországban csak a maszk lenne a száj, orr eltakarásának szabályos eszköze, nem pedig a lakosok által védőeszközként gyakran használt sál, kendő.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a sajtóértekezleten megerősítette: március végéig Lengyelországban több mint 3 millió embert olthatnak be, amennyiben a vakcinagyártók teljesítik vállalásaikat. Eddigi jelzések szerint az első negyedévben 8 millió vakcinaadag szállítására számítanak.
Az utóbbi napokban napi több mint 150-160 ezer oltást végeztek, péntekig összesen több mint 2,5 millió embert oltottak be, közülük mintegy 1,7 millióan az oltás második dózisát is megkapták.

Moszkvába munkavállalói vízummal szabad a beutazás

Moszkvában levonulóban van a koronavírus-járvány, az orosz főváros egészségügyi rendszere kiállta a rendkívüli megterhelést - írta pénteken blogjában Szergej Szobjanyin polgármester. Szobjanyin megjegyezte, ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a fővárosi egészségügyi intézményeket korszerű berendezésekkel, egyebek között komputertomográfokkal szerelték fel, amelyek segítségével korai stádiumban ki lehetett mutatni az új koronavírus okozta tüdőgyulladást.

Az orosz külügyminisztérium pénteken felajánlotta az összes nagykövetség és nemzetközi szervezet munkatársainak a részvételt a vakcinációban. Az orosz kormány pénteken tette közzé azt a rendeletét, amelynek értelmében február 16-tól beutazhatnak Oroszországba a munkavállalói vízummal rendelkező külföldiek, köztük a tanárok, ha munkáltatójuk előzetesen engedélyt kért erre az ágazatilag illetékes minisztériumtól. A tárca jóváhagyásáról a határőrizetet haladéktalanul értesítik.

Korábban Oroszország a beutazás lehetőségét a "magas szakképzettségű szakember" kategóriájú vízummal rendelkezők számára adta meg. A beutazóknak a határátlépéskor be kell mutatniuk egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 433-mal 4 139 031-re emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 376 686-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 470-nel 82 396-ra nőtt, a felépülteké pedig 18 637-tel 3 679 949-re emelkedett. Moszkvában az ismertté vált fertőzések száma 1972-vel - ez a szám immár egy hete nem emelkedett kétezer fölé - 964 609-re, a halálozásoké 53-mal 14 691-re, a gyógyultak száma 2112-vel 880 767-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 108,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 374 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 604 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rendőrök a moszkvai Vörös térenForrás: AFP/Yuri Kadobnov

Dánia szigorítja a határellenőrzéseket Németország irányában

Dánia szigorítani fogja a határellenőrzéseket Németország irányában - közölte a dán igazságügyi miniszter pénteken, miután jelentősen növekedett a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációival megbetegedettek száma az észak-német Flensburg városában. Az egészségügyi ellenőrzések mellett tizenhárom határátkelőt lezárnak.

"A határellenőrzések fontos és szükséges eszközei annak, hogy távol tartsuk az országtól az új fertőzési láncolatokat" - hangsúlyozta a tárcavezető. A dán egészségügyi hatóságok szerint a brit vírusmutáció nemsokára a kórokozó domináns variánsa lehet az országban. A flensburgi hatóságok szombattól a járvány megfékezése érdekében egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este kilenc és reggel öt óra között és megtiltották a magán összejöveteleket is. Simone Lange, a német város polgármestere szerint a járványügyi intézkedések megsértői jelentős bírságokra számíthatnak.
Az 5,8 millió lakosú Dániában mintegy 206 617 fertőzöttet azonosítottak, és 2327 a halálos áldozatok száma.

Finnország átmeneti szigorításokat fogadott el a fertőző betegségekről szóló törvényben

A finn parlament átmeneti módosításokkal szigorította pénteken a fertőző betegségekről szóló törvényt, lehetővé téve ezzel az országba érkező emberek kötelező egészségügyi vizsgálatát, beleértve koronavírustesztek elvégzését is.

"Vannak még eszközeink a betegség elleni harcban" - hangsúlyozta Krista Kiuru családügyi és társadalombiztosítási miniszter a parlamenti jóváhagyást követően. Mint mondta, a szigorítások lehetőséget biztosítanak például arra, hogy a hatóságok egészségügyi vizsgálatnak vessenek alá bizonyos országokból érkezőket, illetve bizonyos munkahelyek dolgozóit. Hozzátette, hogy aki nem engedelmeskedik, az bírságra, illetve akár három hónap börtönre is számíthat. Finnországban eddig önkéntes alapon zajlottak az egészségügyi vizsgálatok és a koronavírustesztek. Sokan elutasították a tesztelést.

A fertőző betegségekben szenvedő személyeket ezentúl kötelezik arra is, hogy közreműködjenek a kapcsolataik, vagyis a fertőzési lánc azonosításában. Ez korábban szintén önkéntes alapon történt.
Az egyéb intézkedések között szerepel például, hogy a regionális hatóságok szabhatják meg az egyes üzletekben tartózkodó személyek számát, elrendelhetik az edzőtermek és fürdők bezárását és korlátozhatják a tömegközlekedési eszközökön utazók számát. A törvénykiegészítések hétfőn lépnek életbe, és június végéig lesznek hatályban. A nap folyamán egyébként a finn fővárost is magában foglaló Uusimaa régió vezetése közölte, hogy hétfőtől március 14-ig hat főben maximalizálják a köztereken gyülekezők számát a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt. Finnországban eddig mintegy 52 600 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 726-an hunytak el a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19).

Görögországban további térségekre terjesztették ki a karantén hatályát

Görögországban további térségekre terjesztették ki a koronavírus terjedésének fékezését szolgáló karantén hatályát - közölte pénteken a polgári védelmi miniszter helyettese. Vasárnaptól március 1-ig karantént vezetnek be Thászosz, Kálimnosz, Kefaloniá szigeteken, valamint a krétai Heraklion városában, Korinthoszban, Nemeában, és Argoszban, illetve az Évozmoszban. Ennek keretében bezáratják az iskolákat, fodrászüzleteket és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket.

Vana Papaevangelu, az epidemológiai szakemberekből álló kormányzati tanácsadó testület tagja szerint a járványügyi helyzet egyelőre stabil, a brit vírusmutáció ugyanakkor több mint 760 esettel széles körben elterjedt. Hozzátette, hogy az egészségügyi szakembereket emellett nagyon aggasztja a dél-afrikai variáns elterjedése az Évozmoszban, Szaloniki külvárosában. A kórházakba szállított páciensek napi száma 218-ra növekedett. Athén egészségügyi intézményeiben az intenzív osztályok 83 százalékban telítettek.

Ugyanakkor egyes régiókban, ahol ellaposodott a járványgörbe, lazítanak a korlátozásokon. A karantént például feloldották Zákinthosz és Szantorini szigetein, Spártában és a krétai Agiósz Nikoláosz településen.9 Február 11-től a hónap végéig elrendelték Athén térségének teljes karantén alá helyezését az utóbbi hetekben megszaporodott koronavírusos megbetegedések miatt. A 11 millió lakosú Görögországban a járvány kitörése óta 177 494 koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak, akik közül 6249-en hunytak el a Covid-19-betegségben.

AthénForrás: Anadolu Agency via AFP/Ayhan Mehmet

Brazíliában újabb két államban vezettek be kijárási tilalmat

Brazíliában újabb két államban, Cearában és Bahiában vezettek be kijárási tilalmat, ezzel ötre nőtt azoknak a brazil államoknak a száma, amelyekben ehhez a drasztikus lépéshez folyamodtak a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében.

A 15 millió lakosával Brazília negyedik legnépesebb államának számító Bahiában pénteken lép életbe az este 10 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom, a hétnapos időszak alatt csakis az alapvető tevékenységek szempontjából engedik az emberek és járművek közlekedését. Ugyanez az intézkedés lépett életbe csütörtök este a szintén északkelet-brazíliai Cearában, amely 9,2 millió lakosával a nyolcadik legnépesebb brazil államnak számít, a kijárási tilalom itt is egy hétig tart.

A nyugat-brazíliai Amazonas államban két hete vezettek be kijárási tilalmat, ott este 7 órától hajnali 6-ig. Az állam súlyos egészségügyi válsággal küzd az ágyak és lélegeztetőgépek hiánya miatt. Az említett államokon kívül kijárási tilalom van érvényben a középnyugat-brazíliai Mato Grosso do Sulban és a dél-brazíliai Paranában is. Miközben Amazonasban az ellátórendszer már összeomlóban van, a többi négy államban az intenzív osztályokon található ágyak több mint 90 százaléka betelt.

A 201 millió lakosú Brazíliában több mint 10 millió koronavírus-fertőzöttet - a harmadik legtöbbet a világon - és a fertőzéshez köthető közel 244 ezer halálesetet - a második legtöbbet a világon - regisztráltak. A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy a koronavírus Amazonasban azonosított, P1 nevű változata - amely a tárca szerint "háromszor fertőzőbb" a többihez képest - terjedőben van Sao Paulo, Rio de Janeiro és Bahia államokban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek