Izrael történelmének egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófájával küzd

Izrael vasárnap a további értesítésig lezárta a földközi-tengeri strandjait, napokkal azután, hogy egy tengeri olajszennyezés következtében a becslések szerint több tonna kátrányos anyag rakódott le a tengerpart több mint 160 kilométeres szakaszán. Az ország az egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófájával néz most szembe – írja az Independent.

Önkéntesek tisztogatják a HaBonim strandot, Haifa kikötőváros déli részénForrás: AFP/Menahem Kahana

Az aktivisták a múlt héten kezdték észlelni és jelenteni, hogy fekete kátránydarabkák jelentek meg Izrael partjain, miután egy erős vihar partra sodorta a kőolajszármazékokat, hatalmas pusztítást végezve a parton. A kutatók vasárnap megállapították, hogy egy, az Izrael déli részén tengerpartra sodródott fiatal barázdásbálna a viszkózus fekete folyadék miatt pusztulhatott el.

Az emberek egy bálnatetem köré gyűlnek, amelyet február 19-én mosott partra a víz Askelón partjainálForrás: AFP/Ahmad Gharabli

Az izraeli természetvédelmi hatóság „az ország történelmének egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófájának" nevezte a környezeti szennyezést.

Az olajszennyeződés pontos okát még nem lehet tudni, jelenleg az izraeli környezetvédelmi tisztviselők vizsgálják az esetet.

Az önkéntesek szombaton a strandokra mentek, hogy segítsenek a kátrány megtisztításában, de többen kórházba kerültek, miután belélegezték a kátrány mérgező páráját. A környezetvédelmi, az egészségügyi és a belügyminisztérium közös nyilatkozatot adott ki vasárnap, arra figyelmeztetve a lakosságot, hogy ne látogassa az ország 195 km-es földközi-tengeri partvidékét, és hogy „a kátránynak való kitettség káros lehet az egészségre".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek