Negyven delfint próbáltak visszajuttatni a tengerbe Új-Zéland partjainál

Negyven, part közelébe vetődött, és az apály miatt szárazra került hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfint próbálnak életben tartani, és a dagállyal visszajuttatni a mélyebb vizekbe Új-Zélandnál. A Déli-sziget Farewell Spit elnevezésű tengerpartjánál 49 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin vetődött partra. A bajba került állatokat helyi idő szerint hétfőn reggel vette észre egy túraszervező. A csapatból kilenc példány már elpusztult, írja az MTI az ország természetvédelmi hivatalának közleménye alapján.

Forrás: AFP/Handout/Project Jonah

A helyszínen 65 természetvédelmi őr és számos önkéntes dolgozott álló nap, hogy folyamatosan hűtsék és nedvesítsék a parti homokra vetődött állatok testét, és a dagállyal visszajuttassák őket a biztonságos, mély vízbe. A műveletet a közhasznú Jonah Projekt szervezet irányítja.

A Farewell Spit homokos partjánál, amely a Tasmán-tengerbe nyúlik, már korábban is előfordult ilyen tömeges partravetődés. A helyet "delfincsapdának is hívják", mivel a delfinek nehezen tudnak kikeveredni a hosszan elnyúló, enyhén lejtő partvonal fogságából, ha egyszer véletlenül odavetődtek.Több elmélet is született arról, hogy miért vetődnek partra a delfinek: vannak, akik azzal magyarázzák, hogy zsákmányra vadászva kerülnek túl közel a parthoz, mások szerint a csapat sérült tagját védik vagy maguk a delfinek menekülnek egy ragadozó elől.

Forrás: AFP/Handout/Project Jonah

Négy évvel ezelőtt több mint 650 gömbölyűfejű delfin rekedt Farewell Spit sekély vizében két tömeges partravetődés alkalmával. Több mint 350 állat elpusztult, mintegy 300 példányt sikerült megmenteni.
A gömbölyűfejű-delfinek nem túl nagytestű állatok, de egyes példányok a több mint 6 méteres hosszúságot is elérhetik.

FRISSEBB: A szakembereknek és az önkénteseknek több mint 40 delfint sikerült visszajuttatni a tengerbe. Az érkező dagály már elérte szinte a teljes csordát, csak egyetlen nagy testű delfin miatt aggódtak, amelyik nem reagált úgy, ahogy kellett volna, a pontonnal segítettek neki megindulni – idézte a Radio New Zeeland Amanda Harvey-t, a minisztérium egyik természetvédelmi őrét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek