Nem találják a magyarázatot a rejtélyes delfinpusztulásokra

Kevesebb mint egy hét alatt már több mint 46 fehérajkú kardszárnyúdelfint találtak holtan Mauritius délkeleti partvidékénél, azon a környéken, ahol az ország eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája történt - adja hírül a bloomberg.com.

Fehérajkú kardszárnyúdelfin - illusztrációForrás: Cyril di Bisceglie/commons.wikimedia.org

A japán Nagashiki szállítmányozó cég Wakashio nevű tankerhajója még júliusban feneklett meg itt, és a baleset következtében a szállított, mintegy 4000 tonnányi nyersolajból körülbelül 1000 tonna a tengerbe szivárgott.

A szivárgás több mint egy héttel azután kezdődött, hogy a hajó július 25-én zátonyra futott, mert késve láttak hozzá a mentési műveletekhez. Pravind Kumar Jugnauth miniszterelnök azzal indokolta az azonnali cselekvés elmaradését, hogy hiányoztak az erőforrások.

Az eddigi hivatalos vizsgálatok nem kapcsolták össze a delfinpusztulásokat a szivárgással, a hétvégén azonban tüntetők ezrei vonultak ki a főváros, Port Louis utcáira, hogy hangot adjanak azon véleményüknek, mely szerint a delfinpusztulás összefügg az olajömléssel, és a kormány nem tett meg mindent, hogy megfékezze a katasztrófát.

Tüntetők Port LouisbanForrás: AFP/Fabien Dubessay

Mint a tengeri erőforrások minisztériumának szóvivője, Jasvin Sok Appadu elmondta, az első csoport elpusztult emlős boncolását követő előzetes jelentések szerint nem találtak olajat sem az állatok tüdejében, sem az emésztőrendszerükben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek