Késes terrortámadás történt a nizzai Notre-Dame-bazilika közelében

Csütörtökön reggel kilenc óra körül késsel lefejezett egy nőt az a támadó, aki két másik embert is megölt a franciaországi Nizza város egyik templomában – írja a Reuters a helyi rendőrség közleménye alapján, amelyben a város polgármestere terrortámadásként minősítette a történteket. 

A támadás egyes tudósítások szerint a helyi Notre-Dame-bazilika közelében, más jelentések szerint a templomban történt. A hírek szerint a támadó egy nőt és egy férfit még a bazilikában ölt meg, a harmadik áldozata szintén nő, őt az utcán ölte meg, miközben a bazilika közeli kávézóba próbált menekülni. Gérald Darmanin francia belügyminiszter válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására. Nizza polgármestere, Christian Estrosi a Twitteren közölte, hogy a hatóságok őrizetbe vették a támadót, aki tette elkövetése előtt az allah akbar kifejezést kiáltotta.  

A Reuters helyszínről tudósító kollégái arról számoltak be, hogy a felfegyverzett rendőrök egy biztonsági kordonnal zárták körbe a Jean Medecin sugárúton, a város fő bevásárlóutcájában található templomot. A helyszínre rövid időn belül mentők és tűzoltó járművek érkeztek, a helyszínelés javában zajlik, és Emanuel Macron államfő is jelezte, hogy a városba tart. 

Forrás: AFP/Valery Hache

Nizza polgármestere a helyszínre érkezését követően arról beszélt, hogy bár a francia terrorelhárítás vizsgálja a történteket, a bazilikában talált áldozattal hasonlóan végezhettek, mint a Párizs elővárosában október közepén meggyilkolt tanárral, Samuel Patyval. A tanár néhány héttel korábban a szólásszabadságról tartott egy órát, amin Mohamed prófétáról mutatott diákjainak karikatúrákat. 

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex hozzátette: a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek