Franciaország péntektől ismét általános karantént rendelt el

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak. A korlátozások legalább december 1-jéig maradnak érvényben – írja az MTI Emmanuel Macron, francia elnök szerda este élő televíziós beszéde alapján.

A péntekre virradó éjjel életbe lépő újbóli általános kijárási korlátozás lényege, hogy csak indokolt esetben és meghatározott körzetben hagyhatják el a franciák a lakhelyüket, de a zárlat kevésbé lesz drasztikus. "El lehet menni dolgozni, orvoshoz, rászoruló hozzátartozót ellátni, vásárolni vagy levegőzni a lakhely közelében" - hangsúlyozta az államfő. Senki nem hagyhatja el viszont a régiót, ahol él, és csak az egy háztartásban élőkkel tartózkodhat együtt, minden egyéb magánrendezvény tilos.

Emmanuel Macron hangsúlyozta: ha nem vezeti be a kormány újból a szigorú kijárási korlátozásokat, néhány hónapon belül 400 ezren halhatnak bele a koronavírus-fertőzésbe. "Egyesek azt hirdetik, hogy nem kell semmit se tenni és hagyni kell a vírust terjedni, ezt hívjuk a kollektív immunitás keresésének. A tudományos tanács felmérte egy ilyen lehetőség következményeit. Elfogadhatatlanok. Rövid távon azt jelenti, hogy válogatni kell a betegek között a kórházakban, és néhány hónapon belül 400 ezren veszítik életüket. Franciaország soha nem választ egy ilyen stratégiát" - hangsúlyozta az elnök.

Emmanuel Macron jelezte, hogy bár a munkába járás engedélyezett lesz, de az otthoni munkavégzés lesz ismét az általános. "Miután az iskolák nyitva maradnak, a szülők jobban össze tudják egyeztetni a családi életüket és a munkahelyi elfoglaltságaikat, de amennyiben lehetséges, az otthoni munkavégzés lesz az általános, és a tavaszi lezáráshoz képest a gazdasági élet fokozottabban megy tovább" - mondta az államfő.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Gabrielle Cézard / Hans Lucas/Gabrielle Cézard

"A gazdaság nem állhat meg és nem is omolhat össze" - hívta fel a figyelmet az államfő, emlékeztetve arra, hogy a tavaszi karantén 10 százalékos recessziót eredményezett. Az állami hivatalok, a posta, az építkezések, a mezőgazdaság és a gyárak ezért most nem állnak le. A márciusi lezáráshoz képest jelentős különbség az is, hogy az idősotthonokban a hozzátartozók látogathatják a bentlakókat, ahogy egyébként ez a kórházakban is engedélyezett. "Hogy elkerüljük a tavaszi emberi tragédiákat, azt hogy az egyedülállók vagy az idősek teljesen elszigetelődjenek, az idősotthonokban az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett engedélyezett marad a látogatás" - mondta Emmanuel Macron.

A bezárásra kényszerülő kis- és középvállalatoknak - elsősorban a vendéglátásban, az idegenforgalomban és a kulturális ágazatban (színházak, mozik és múzeumok) - a forgalomkiesést havi 10 ezer euróig megtéríti az állam, és a kényszerszabadságra küldött munkavállalók bérét is átvállalja 100 százalékban. A kereskedőkre és a vállalkozókra vonatkozó pénzügyi támogatásokat csütörtök délután sajtótájékoztatón részletezi Jean Castex miniszterelnök. Az elnök arra is ígéretet tett, hogy a kórházi intenzív ágyak számát a jelenlegi 5800-ról tízezerre növelik. A kormány azzal számol, hogy két héten belül a súlyos betegek száma a jelenlegi 3 ezerről 9 ezerre fog emelkedni.

Emmanuel Macron jelezte, hogy az országhatárok nyitva maradnak, de minden belépő külföldi és hazatérő francia számára kötelező lesz az ingyenes szűrés a repülőtereken, a kikötőkben, a vasútállomásokon és a határállomásokon. Az elnök elmondta: reméli, hogy a karácsonyt és a szilvesztert már mindenki családi körben ünnepelheti, és addigra újranyithatnak az üzletek is.

Belgiumban éjszakai kijárási tilalom lépett életbe

Szerda éjjel a belga szövetségi kormány hivatalos közlönyében megjelent új miniszteri rendelet szerint kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén éjfél és reggel öt óra között. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon.

A bárok és éttermek, a mozik, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, zárva tartanak. A kulturális, a szabadidős és a sporttevékenységre is vonatkozik a tilalom. A hivatásos sportversenyeket és tréningeket csak közönség nélkül tarthatják meg. Amatőrök számára a versenyek és az edzések elmaradnak, kivéve a 12 év alatti gyermekek sporteseményeit.

Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. A boltokban be kell tartani a másfél méteres távolságot, tíz négyzetméterenként csak egy vásárló vagy ügyfél tartózkodhat. A piacok továbbra nyitva tarthatnak, azonban élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani tilos. A bolhapiacokat be kell zárni, a karácsonyi vásárokat nem tartják meg.
A négy főnél népesebb összejövetelek nem engedélyezettek. Esküvőn, temetésen és egyházi rendezvényeken azonban legfeljebb 40 fő vehet részt. Táborokban legfeljebb ötven 12 évesnél fiatalabb gyermek vehet részt, de ottalvás nem engedélyezett. A tüntetéseken legfeljebb 100 ember lehet, az előírt távolságtartással, menetelés nélkül.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható. Az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező a repülőtereken, a vasútállomáson, beleértve a peronokat és a megállóhelyeket, és minden utas számára a közösségi közlekedési eszközökön. A maszkviselés Brüsszelben és a hozzá tartozó régió egészében éjjel-nappal kötelező.

A belga közegészségügyi intézet szerdán közzétett adatai szerint a hét folyamán naponta átlagosan közel 14 ezer új koronavírus-fertőzést jegyeztek fel Belgiumban, 40 százalékkal többet, mint az azt megelőző héten. A szakértők arra számítanak, hogy a hét folyamán a pozitív vírustesztek napi száma át fogja lépni a 20 ezret. A járvány belgiumi megjelenése óta 347 289 ember fertőződött meg az országban.

Kórházba naponta átlagosan közel 550 embert szállítottak, ami egyhetes viszonylatban 85 százalékos növekedést jelent. Jelenleg 5554 embert ápolnak kórházban koronavírus miatt, közülük 911 esetben kell intenzív ellátást biztosítani. Mindkét adat mintegy 500-zal magasabb a hét végén közölteknél.
A 11,5 milliós országban a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 11 038 ember halt meg, a hét folyamán átlagosan naponta 59. Szerdán azonban 104 haláleset történt Belgiumban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek