Franciák és turisták együtt, térden állva énekeltek a Notre-Dame-ért

Hétfőn este órákon át lángolt Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami az állványzaton, amely a tetőszerkezetről terjedt tovább. Összeomlott az épület huszártornya, odaveszett teljes tetőszerkezete, a lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, és egyes részeken teljesen eloltani kedd hajnalra.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.Tegnap esti cikkünkben több képet is mutattunk, a katasztrófa helyszínéről az ABC News még mindig élőben közvetíti a felvételeket Facebook-csatornáján.

Forrás: AFP/Fouad Maghrane

Az ereklyéket megmentették

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről, írta kedd reggel az MTI.

A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet, az ügyészség vizsgálatot indított.

"Újjáépítjük a Notre Dame-ot"

Ezt mondta Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt az újságíróknak, miközben kiemelte, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően nem dőlt le a székesegyház homlokzata és két fő tornya. "A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" – fogalmazott az elnök a még lángoló épület előtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is. Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra, de több vagyonos família is felajánlotta segítségét. A japán kormány jelezte szándékát, hogy hozzájárul a reastaurálás költségeihez. Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

A brit BBC News egy rövid videót tett fel az oldalára hajnalban, amelyben az látszik, hogy az oltás ideje alatt többen is letérdeltek a templom irányában, együtt imádkoztak és énekeltek egyházi dalokat. "Turisták és helyiek csendben, egymást átölelve mondtak imákat a székesegyházért, miközben néhányan kezükbe temették fejüket, nézni sem tudták a lángok pusztítását"– írja helyszíni riportjában a CNN, miközben hozzátette a párizsi ügyészség épületére a francia zászló színeit vetítették, a templomokban pedig hétfőn este a Notre-Dame-ért szólaltak meg a harangok. A tömeg a mentésben résztvevő 400 tűzoltót ünnepelte, amiért nem hagyták elveszni az európai kultúra egyik legfontosabb szimbólumát.

 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek