Drasztikus intézkedések várhatnak a párizsiakra

  Párizs és elővárosai hétfőn kerülhetnek a koronavírus-járvány miatti legmagasabb riasztási övezetbe, amennyiben a járványmutatók nem csökkenek a hétvégén - adta hírül az MTI.

  A párizsi MontmartreForrás: AFP/Lilian Cazabet/Hans Lucas

  Olivier Véran francia egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a besorolás "átmenetileg drasztikusan csökkentheti a társadalmi kapcsolattartást: megszűnnek a családi ünnepek, a bulik, a bárok teljesen bezárnak".

  A döntés ugyanakkor még nem született meg, a kormány vasárnap este egyeztet Anne Hidalgo párizsi főpolgármesterrel és a régió politikai vezetőivel, de szakértők szerint nehéz elképzelni, hogy a mutatók csökkenő tendenciára váltsanak a következő napokban.

  A főváros agglomerációban az elmúlt 24 órában a három legfontosabb járványügyi mutató átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (csütörtökön 263 volt ez a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek, míg a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

  Párizs mellett további öt nagyvárosban, Lille-ben, Lyonban, Grenoble-ban, Toulouse-ban és Saint-Etienne-ben is aggasztóvá vált az elmúlt napokban a helyzet, és ha az eddigi korlátozások nem hozzák meg a kellő hatást, ezeket a városokat is maximális riasztási övezetbe fogják sorolni.

  A kormány Marseille-t és Aix-en-Provence-t, valamint Guadeloupe szigetét már a múlt héten maximális riasztási övezetté nyilvánította, és bár a déli nagyvárosokban, Marseille-ben, Nizzában és Bordeaux-ban néhány napja javulás érzékelhető, a "vírus terjedési szintje továbbra is nagyon magas", a fertőzöttek száma 100 ezer lakosonként még mindig meghaladja a 200-at.

  Kilátás a marseille-i Notre Dame de la Garde-bazilika tetejérőlForrás: AFP/Nicolas Tucat

  Az egészségügyi minisztérium hivatalosa adatai szerint országosan az elmúlt 24 órában ismét csaknem 14 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, az előző napi csaknem 13 ezer után. A napi esetszám csaknem két hete nagyon magas, csütörtökön 13 970 volt, s így a járvány kezdete óta 577 505-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A pozitív tesztek aránya három napja 7,6 százalékon stagnál, de a hónap elején még csak 4 százalékos volt.

  A halottak száma az elmúlt 24 órában 63-mal 32 019-re emelkedett, az előző napi 65, és a keddi 57 után. Az intenzív osztályokon 18-cal nőtt a koronavírusos betegek száma, az országban több mint 1200-an vannak jelenleg lélegeztetőgépre kapcsolva.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!