Hetven év után ismét a hatalmas Buddha-szobor lábáig ér a Jangce

A dél-kínai árvizek miatt a Jangce folyó vize oly mértékben megemelkedett, hogy már eléri a hatalmas Buddha szobor lábujjait – állítólag évtizedek óta először. A Leshani óriás Buddha 71 méter magas, amit körülbelül 1200 évvel ezelőtt egy hegyoldalból faragtak ki, és az UNESCO világörökség részét képezi Kína Szecsuán tartományában. Általában kényelmesen ül a Jangce – a világ harmadik leghosszabb folyója – vize fölött, a turisták legnagyobb örömére. A területet viszont már hétfőn lezárták, mivel a folyó olyan magasra emelkedett, hogy elérte a szobor lábujjait, amire legalább hét évtized óta nem volt példa.

A rendőrség és más szervek gátként homokzsákokat helyeztek a történelmi szobor lába alá, hogy megvédjék a sebes folyótól, de másnap reggelre az emelkedő víz már eltakarta a lábujjait. A terület lezárva maradt, és lakosok ezreit evakuálták a biztonság érdekében. A nyári árvíz nem ritka ebben a régióban. de idén évtizedek óta a legkomolyabb árvizek tapasztalhatók, amelyek milliók otthonát és megélhetését pusztítják el, amikor az ország egyébként is komoly küzdelmet folytat a koronavírus által sújtott gazdaság újjáélesztése érdekében.

A júniusban kezdődő árvizek legalább 55 millió embert érintettek: ez több, mint Kanada teljes népessége.

Körülbelül 2,24 millió lakos volt kénytelen elhagyni a lakóhelyét, 141 ember meghalt vagy eltűnt. Szecsuánban, ahol a Leshani óriás Buddha található, a hatóságok először kedden aktiválták a legmagasabb szintű árvízvédelmi riadót. Ezeknek az áradó folyóknak a többsége a Jangce hatalmas medencéjéből ered.

Normál vízhozam esetén ilyen távolság van a szobor lába és a Jangce közöttForrás: Ariel Steiner /Wikipedia

A folyó az ország leghosszabb és legfontosabb vízi útja, nagy mezőgazdasági területeket öntözve, és egy sor szárazföldi ipari metropoliszt köt össze a keleti parton a sanghaji kereskedelmi csomóponttal. Az árvíz nem csak az emberek otthonait mosta el, hanem gazdaságra és az élelmiszerellátásra is csapást mért. A katasztrófa okozta károkat eddig 21 milliárd dollárra becsülik a megsemmisített mezőgazdasági területeken, utakon és egyéb ingatlanok esetében – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek