Maszkjaival is az elnyomás ellen küzd a disszidens kínai művész

Aj Vej-vej kínai művész ikonikus alkotásaival díszített arcmaszkokat készített, hogy segítségükkel leküzdje a Covid-19 által okozott humanitárius válságot. A jelenleg az Egyesült Királyságban karanténját töltő művész azt reméli, legalább 1 millió dollár fog összegyűlni jótékony célokra, amelyet olyan szervezeteknek szeretne adományozni, melyek segítik a járvány által leginkább érintett illetve lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereket - adja hírül a cnn.com.

A kép illusztrációForrás: Anastasia Gepp/pixabay.com

Három mintázattal kaphatók az egyenként is megvásárolható maszkok, melyek ára 50 dollár (kb. 16 ezer forint), emellett vannak négyes és huszas maszkcsomagok is, melyeknek témája a véleménynyilvánítás szabadsága, a disszidens művész egyik központi témája. Ezek között a maszkok között bilincsek képével, megfigyelő kamerával és rákkal díszítettel is találkozhatunk, mely utóbbi utalás a cenzúra kínai szlengbeli elnevezésére.

A projekt a Guggenheim Múzeum kurátorának, Alexandra Munroe közreműködésével valósult meg, a maszkokat Ai berlini stúdiójában kézzel nyomtatták, és az eBay-en lehet majd megvásárolni őket. A szövetmaszkokat ugyanakkor nem orvosi felhasználásra szánják, de még viselésre sem feltétlenül ajánlják őket arra utalva, hogy ezeket elsősorban műalkotásként érdemes kezelni. A bevételt a Human Rights Watch, a Refugees International és a Médecins Sans Frontières jótékonysági szervezetek fogják kapni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek