Marokkó nagyobb városait most nem tudják sem meglátogatni, sem elhagyni

  Marokkó éjféltől megtiltja az embereknek, hogy a nagyobb városokba lépjenek, vagy elhagyják azokat, így próbálják visszaszorítani a koronavírus terjedését – adta hírül még tegnap, azaz vasárnap a helyi a bel- és egészségügyi minisztérium. A bezárandó városok közé tartozik Casablanca, Tanger, Marrákes, Féz és Meknes – írja a france.24.com.

  Muszlim hívők az egyik legnagyobb afrikai mecsetben, a Hasan II-ben, CasablancábanForrás: AFP/Fadel Senna

  Az ország egy hónappal ezelőtt enyhített a lezárásokon, bár a nemzetközi járatokat továbbra is felfüggesztették, kivéve a marokkói vagy külföldi lakosokat szállító nemzeti légitársaságok különleges járatait. Vasárnap az egészségügyi minisztérium szerint 633 új COVID-19 esetet regisztráltak, ami az eddigi legnagyobb napi emelkedés, és így a megerősített fertőzések száma 20 278-ra nőtt, 313 halálesettel és 16 438 fertőződéssel. Marokkó 1,1 millió tesztelést végzett el, és kötelezővé tette a maszk viselését. Emellett augusztus 10-ig meghosszabbították a rendeletet, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy a járvány alakulásától függően régiónként helyreállítsák a korlátozó intézkedéseket.

  Az MTI jelentése szerint az ország fővárosa, Rabat még nyitott, ugyanakkor a meghatározatlan időre szóló tilalom a fent említett városokon kívül Tetuán és Berresíd városát is érinti.

  A kormány a július 31-én kezdődő "áldozati ünnepre" való tekintettel is hozta meg ezt a szigorú intézkedést, mivel ezen az ünnepen hagyományosan nagy tömegek indulnak útnak.

  A vasárnapi közlemény kiemeli, hogy a lakosság nagy része nem tartja be a járvány terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseket, elsősorban a maszkviselést, a társasági távolságtartást, de a fertőtlenítést sem. A hatóságok ezért súlyos büntetéseket helyeznek kilátásba az előírások megszegőivel szemben, akik akár háromhavi elzárásra és 1300 dirham (115 euró) pénzbírságra is számíthatnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!