Franciaország afrikai műkincseket ad vissza

A francia kormány elfogadta az első törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a különféle, korábban elhozott műkincseket visszaadják eredeti országuknak - derül ki az MTI híréből.

Kiállítás a Quai Branly múzeumbanForrás: Andreas Praefcke/commons.wikimedia.org

A műalkotások visszajuttatása nem újkeletű téma, Emmanuel Macron elnök már 2017-ben beszélt erről a Burkina Fasó-i Ouagadougou-ban tartott beszédében, a döntés pedig már 2018-ban megszületett arról, hogy Franciaország visszaad Beninnek 26, az ország által visszakövetelt műkincset, amelyeket a nyugat-afrikai ország 1892-es gyarmatosítása után hurcoltak el, amikor a francia hadsereg kifosztotta Abomey király palotáit.

A királyi kincsekként számontartott műtárgyak az egykor Benin és Nigéria területén létezett Dahomey királyságból származnak, és eddig a párizsi Quai Branly múzeumban tartották őket, ahol több mint 70 ezer olyan tárgyat őriznek, amelyek a Szaharától délre fekvő afrikai országokból származnak.

A visszaszolgáltatott alkotásoknak már meg is van a helye, Beninben a korábbi királyi palotákból kialakított múzeumokban helyezik el őket.

Franciaország Szenegálnak is visszaad egy műtárgyat, mely nem más, mint az egykori hadvezér, El Hadj Omar Tall szablyája, amelyet a párizsi Fegyvermúzeumban őriznek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek