Horvátország úgy döntött, beengedi az amerikai turistákat is

Június végén az Európai Unió ajánlást adott ki arról, mely szerint nem tanácsolja a tagállamoknak, hogy megnyissák a határaikat az amerikai turisták előtt, mivel az országban még mindig rohamosan terjed a koronavírus-járvány. Az egyes tagállamok azonban mégis szabadon dönhettek arról, hogy megfogadják vagy elvetik az ajánlást, Horvátország pedig úgy döntött, július 1-től az amerikai utazók előtt is nyitva áll - adja hírül a matadornetwork.com.

Strandolók Moscenicka draga partjain péntekenForrás: AFP/Denis Lovrovic

A zágrábi amerikai nagykövetség honlapja szerint a „külföldi állampolgárok, köztük az amerikaiak üzleti, turisztikai célból vagy egyéb sürgős, személyes okokból léphetnek be Horvátországba, ha „releváns bizonyítékot" szolgáltatnak látogatásuk céljára, ez a „bizonyíték" pedig lehet egy visszaigazolás is a lefoglalt szállásról.

Mint Ivan Vukovic, dubrovniki idegenvezető elmondta, Horvátországban már korábban is voltak amerikai turisták, akik saját hajóikkal az Adriai-tengeren hajóztak.

Azoknak a nem unióból érkező turistáknak, akik 48 óránál nem régebbi, negatív teszttel rendelkeznek, nem kell karanténba vonulniuk, ennek hiányában azonban 14 napos vesztegzár alá kényszerülnek. Ez az idő is egy hétre rövidülhet azonban, ha az illető saját költségén, egy héttel a belépés után tesztet csináltat. Mindez nem vonatkozik azokra, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van.

Az országban szombaton ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma, ennek hatására szigorítottak a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein, az uniós állampolgárok, köztük a magyarok, továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt - adja hírül az MTI.

Az uniós állampolgároknak ugyanakkor továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.
Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.

Vendéglátóhely IcicibenForrás: AFP/Denis Lovrovic

A horvát válságstáb jelentése szerint pénteken 140-el nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3672-öt, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 118-ra nőtt. A betegek közül 124-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1088.

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken. Bár a válságstáb nem rendelt el gyülekezési korlátozást, ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását. A szervezőknek továbbá nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

A szomszédos Szlovéniában a parlament a hét végén elfogadta a Covid-19 kontaktkövető alkalmazás bevezetéséről szóló törvényt, amely kötelezővé teszi az applikáció letöltését azoknak, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. A felhasználók névtelenek maradnak, a program biztosítja az adatok és a magánélet védelmét. Az alkalmazást mindenki más önkéntes alapon használhatja.

Horvátország a hónap végéig tervez bevezetni hasonló alkalmazást, amelyet egy horvát szoftvercég fejlesztett ki és még tesztelés alatt áll.

Szerbiában majdnem megteltek a kórházak, Aleksandar Vucic, szerb elnöke szíve szerint továbbra is kijárási tilalmat vezetne be az országban, a szakértők szerint azonban erre egyelőre nincs szükség. Az országban egy nap alatt 18 073-ról 18 360-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 393-ra nőtt. Jelenleg 144-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Tüntetések BelgrádbanForrás: Anadolu Agency via AFP/Mustafa Ozturk

Koszovóban hétfőre 4715-ről 4931-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 102-re nőtt a halottak száma. A koszovói iszlám közösség a járványhelyzet miatt felfüggesztett minden tömeges vallási tevékenységet, és arra kérte a híveket, tartsák be a szükséges távolságot egymástól az egyéni imák ideje alatt is.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7975-ről 8111-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 382-re nőtt a halálos áldozatok száma. Megkezdődött a háromnapos előrehozott választás a nyugat-balkáni országban, hétfőn az a 716 ember adhatja le szavazatát, aki koronavírussal fertőzött vagy elővigyázatossági karanténban tartózkodik.

Montenegróban egy nap alatt 1164-ről 1221-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Vasárnap nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 23 maradt. Annak ellenére, hogy Montenegróban május folyamán és június elején, összesen 42 napon át nem volt új fertőzött, mostanra a nyugat-balkáni régió második legsúlyosabban érintett országává vált az Adria-parti állam, százezer lakosra 138 fertőzött jut. Ennél csak Észak-Macedóniában rosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 170 fertőzött jut.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 6719-ről 6877-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma 221. Nemcsak az idegenforgalmi szektort érintette rosszul a koronavírus-járvány, a Nezavisne Novine című boszniai napilap beszámolója szerint az autósiskolák is a csőd szélére kerültek, a járvány miatt ugyanis csak nagyon kevesen akarnak most megtanulni vezetni.

A WHO jelentése szerint a hétvégén világszerte rekordmértékben, 230 ezer 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon. A legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették. Az utóbbi rekordszintű napi növekedés július 10-én volt 228 ezer 102 fertőzöttel.

A halálozások száma ugyanakkor napi ötezer körül maradt. A világon 13 millióhoz közelít a fertőzöttek száma. Globálisan eddig 12 772 775 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 566 036, a gyógyultaké pedig 7 030 749 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek