Új erőre kapott a járvány a térségünkben, mindenhol újra szigorítanak

Bár Magyarországon napról napra csökken a koronavírus-esetszám, a környező országok többségére ez nem igaz, ezért nem zárható ki, hogy a kormány az operatív törzs tanácsára szigorításokat vezet be, akár a következő napokban - adja hírül az MTI. Június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is.

A salzburgi RezidenzplatzForrás: AFP/Barbara Gindl

Ausztria ennek hatására úgy döntött, hogy megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők mellett kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra is. A magyar-osztrák, illetve a szlovén-osztrák határon elsősorban a beutazókat ellenőrzik, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokból visszatérőkre.

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, miután az elmúlt 24 órában 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt.

Rekordmértékben növekedett a fertőzöttek száma Bulgáriában is, ahol a helyi egészségügyi hatóságok szerdai adatai szerint egy nap alatt 188 esetet regisztráltak, 14-gyel többet, mint egy nappal korábban.

Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett. Mint az Euronews híréből kiderül, Aleksandar Vučić szerb elnök kedden jelentette be azt a tervet, hogy hétvégén ismét kijárási korlátozásokat vezetnek be az országban, de az egyre erőszakosabbá váló tüntetések hatására szerdán letett a tervről, így lezárások valószínűleg nem lesznek, de új intézkedéscsomagot vezetnek be, amely magában foglalhatja azoknak a büntetését, akik nem viselnek maszkot, emellett az éjszakai klubok nyitvatartását is lerövidítik.

Tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek.

Tiltakozók a belgrádi parlament előttForrás: Sputnik via AFP/Alexandar Djorovich

Koszovóban egy nap alatt 3886-ról 4100-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és négy halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 86-ra nőtt a halottak száma. A kormány szerint nincs szükség a koronavírus-járvány kezeléséről szóló törvényre, így nem fogadta el azt a tervezetet, amelyet több parlamenti képviselő nyújtott be.

Montenegróban csütörtökre 907-ről 960-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 17. A fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány azt fontolgatja, hogy a járványgócokban korlátozza vagy ideiglenesen beszünteti a vendéglátóhelyek működését.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 5609-ről 5869-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 209.

A súlyos járványügyi helyzet miatt az idei srebrenicai megemlékezésen csak kevesen vesznek részt, a szervezők azt kérik, hogy minél kevesebben látogassanak ki szombaton az áldozatok sírjához, tekintettel arra, hogy az emlékhely mindennap látogatható. A srebrenicai mészárlás 25. évfordulójára eredetileg nagyszabású megemlékezést terveztek, ám a koronavírus-járvány miatt azt elhalasztották.

Az észak-macedón kormány döntése értelmében csütörtöktől a szerb, a boszniai, a koszovói és a montenegrói állampolgárok kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba. Szkopje június 26-án törölte el a beutazási korlátozásokat, ám a térség országainak járványügyi mutatóit látva ismét szigorítást vezetett be. Az országban az utóbbi 24 órában 7244-ről 7406-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Egy nap alatt nyolcan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 359-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A Macedónia tér SzkopjébenForrás: Anadolu Agency via AFP/Umeys Sulejman

Romániában először haladta meg a hatszázat a diagnosztizált fertőzések napi ritmusa. Csütörtökön az ismert aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. A kórházak terhelése azért nem érte még el az akkori értéket, mivel most már nem kezelnek minden fertőzöttet kórházban: több mint 1600 tünetmentes fertőzöttet tíznapos megfigyelési időszak után hazaengedtek, annak ellenére, hogy nem lett két egymást követő tesztjük negatív, tehát nem nyilváníthatták gyógyultnak őket.

Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 koronavírussal diagnosztizált román állampolgár vesztette eddig életét. A betegség romániai megjelenése óta 30 789 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 20 969 meggyógyult, 240-et pedig intenzív osztályon kezelnek.

A járvány június elején kezdett ismét erőre kapni Romániában, miután - a rendkívüli állapot feloldása és a veszélyhelyzet kihirdetése nyomán - lépcsőzetesen lazítani kezdték a kijárási és gyülekezési korlátozásokat.

A hatóságok egyelőre nem vonták vissza az eddigi lazításokat, de elhalasztották a vendéglátóhelyek beltéri részeinek július elsejétől várt megnyitását. Az állami tisztségviselők egyre növekvő aggodalommal próbálják nyilvános felhívásaikkal nagyobb fegyelemre, a higiéniai és távolságtartási óvintézkedések betartására bírni a lakosságot.

Jelentősen, mintegy 114 esettel - az előző napinál 51-gyel többel - nőtt a koronavírusos megbetegedések napi esetszáma Kijevben, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon.

Meghaladta a 700 ezret az igazolt fertőzöttek száma Oroszországban, Moszkvában pedig a halálozások száma 4 ezer fölé emelkedett a szerdai hivatalos adatok szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek