Újabb aggasztó járványhírek érkeznek Európából

Nemrég részletesen írtunk a környező országok járványhelyzetéről, most pedig újabb hírek érkeztek. Olaszországban Lazio, Emilia Romagna, Piemonte, Toszkána és Veneto tartományban is az 1-es érték fölé ugrott az úgynevezett reprodukciós ráta, ami azt mutatja, egy beteg hány további személyt fertőz meg. Ez a növekvő érték pedig a járvány terjedési képességének megerősödését jelzi. Az említett területeken harmadik egymást követő nap emelkedett a szűrt betegek száma - adja hírül az MTI.

Rómában pénteken felavatták a Pantheon új világításátForrás: AFP/Andreas Solaro

A közép-olaszországi Lazio tartományban, amelyhez Róma is tartozik, a reprodukciós ráta 1,13-ra emelkedett: egy nap alatt 23 új beteget szűrtek ki, közülük tizenegyen beutazó fertőzöttek, többségük Bangladesből érkezett. Az utóbbi három napban a Rómában élő több mint 13 ezres bangladesi közösség tagjaiból már 2500 személyt teszteltek. Mint kiderült, június utolsó hetében négy repülőjárattal közel ezer bangladesi tért vissza az olasz fővárosba, akiket nem ellenőriztek, és nem is helyeztek karantén alá. Az ellenőrzés csak hétfőn kezdődött, majd kedden felfüggesztették a Bangladesből érkező repülőgépek fogadását.

Olaszország teljes területére vontakozóan ugyanakkor a ráta továbbra is egyes érték alatt van. Az utóbbi egy nap alatt összesen 276 beteget szűrtek ki. Ezt megelőzően szerdán 229, kedden 138 volt a huszonnégy óra alatt diagnosztizált új betegek száma. Az új eseteknek már csak a negyvenöt százalékát diagnosztizálták Lombardiában, ahol korábban a napi esetek több mint felét szűrték ki.

Az aktív fertőzöttek száma 13 428, közülük már csak 844 beteget kezelnek kórházban, hatvanötöt intenzív osztályon. Egy nap alatt tizenketten haltak meg, ugyanannyian, mint huszonnégy órával korábban, így a halálos áldozatok száma 34 938-ra emelkedett. A gyógyultak száma túllépte a 194 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 242 639-et.

Domenico Arcuri járványügyi biztos ismételten a kontaktkeresési mobilalkalmazás használatára szólította fel az olaszokat, miután ennek majdnem egy hónappal ezelőtti bevezetése óta, kevesebb mint ötmillióan töltötték le. Arcuri figyelmeztetett, hogy az alkalmazás hasznos eszköz lehet a járvány esetleges őszi második hullámakor.

Az olasz kormányfő bejelentette a járvány miatti vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig.
Lombardiában pénteken ismét megnyitották a szabadtéri szórakozóhelyeket, diszkókat. A lombardiai Codogno lakosai, amely kisvárost elsőként helyezték karantén alá február 23-án, a sajtóban panaszkodtak amiatt, hogy Olaszországban sehol sem fogadják őket szívesen turistaként.

Norvégia megnyitja a határát a legtöbb európai ország előtt

Norvégia szerdán megnyitja a határait azon európai uniós ország turistái előtt, ahol kielégítően alacsonynak találják a koronavírus-fertőzöttség szintjét. A Portugáliából, Luxemburgból, Magyarországról, Romániából, Horvátországból érkezőkre azonban továbbra is érvényesek az Európában egyik legszigorúbbnak számító korlátozások.

A nem uniós tagállam, de a schengeni szerződést alkalmazó Norvégia nem állandó lakosainak többségének a belépését is korlátozza, nekik is tíz napra karanténba kell vonulniuk. A külföldi utazásokat ugyan nem tiltják a norvég állampolgároknak, de visszatéréskor rájuk ugyanúgy kötelező a karantén.

Három déli régióját leszámítva a szomszédos Svédországra is érvényben maradnak a korlátozások.
Norvégia eddig - június 15-án - három szomszédjával, így Dániával, Finnországgal, Izlanddal közös határát nyitotta meg. Az országban már csak néhány koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván. A járványnak 252 halálos áldozata van. Svédországban, ahol kevésbé szigorú intézkedéseket vezettek be, jelenleg is napi több tucat halálesetet jelentenek.

A tromsói reptérForrás: Jeroen Komen/common.wikimedia.org

Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.

Szerbiában péntekről szombatra 17 342-ről 17 728-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Pénteken minden korábbinál több, 18 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 370-re nőtt. A csütörtöki békés tiltakozás után pénteken ismét elszabadultak az indulatok a szerb fővárosban, több százan próbáltak meg betörni a parlament épületébe, de a rendőrség megakadályozta ebben őket. Hetven embert őrizetbe vettek, többen megsérültek. A tiltakozások azért alakultak ki, mert a főként fiatal tüntetők szerint az ország vezetői nem megfelelően kezelik a koronavírus-járványt.

Koszovóban egy nap alatt 4307-ről 4512-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Három halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 97-re nőtt a halottak száma. A kormány szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését helyezte kilátásba, mivel a napokban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma. Eddig öt önkormányzat vezetett be éjszakai kijárási tilalmat, de ezt kiterjeszthetik az egész országra is, ha szükséges.

Észak-Macedóniában pénteken 7572-ről 7777-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 368-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az utóbbi száz év legnagyobb egészségügyi válságának nevezte a koronavírus-járványt Venko Filipce egészségügyi miniszter. Azt mondta, Észak-Macedónia eddig megmenekült a más országokban látott szörnyű forgatókönyvek megvalósulásától, de továbbra is elővigyázatosnak kell lenni annak érdekében, hogy ne teljenek meg a kórházak.

Ohrid, Észak-MacedóniaForrás: Dimitris Vetsikas/pixabay.com

Montenegróban egy nap alatt 1019-ről 1077-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Pénteken két halálos áldozata volt a vírusnak, így a halottak száma 21. Az Adria-parti állam ismét korlátozta, hogy kik és milyen feltételekkel léphetik át a határát. A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba, míg a bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Ukrajna és Fehéroroszország állampolgárainak az idegenforgalmi minisztérium engedélyére van szükségük, ha a tengerparton nyaralnának. Európa többi országából szabad a belépés Montenegróba.

Bosznia-Hercegovinában szombatra 6086-ról 6402-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, így a halálos áldozatok száma 216. Szakértők szerint a járvány miatt a boszniai gazdaságban az idén legalább 5-7 százalékos visszaesés várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek