Hosszú, kalandokkal teli hónapok után az utolsó óceánjáró is kikötött

Az óceánon töltött, hat hónapos tortúra után – amikor a koronavírus-járvány miatt sújtott időkben hajók hiányában a drámaian üres vizeken hajóztak – a legutolsó óceánjáró nyolc utasával hatalmas utat megtéve tegnap végül kikötött.

Csupán nyolc utas és a személyzet egy része maradt az Artania fedélzeten a hosszúra nyúlt, megpróbáltatásokkal teli utazásonForrás: Trondheim Havn/Wikipedia

„Az MV Artania hétfőn a németországi Bremerhaven kikötőjében dokkolt" – erősítette meg a hírt Phoenix Reisen üzemeltető. Míg a Costa Deliziosa, az MSC Magnifica és a Pacific Princess – a Cruise Lines Nemzetközi Szövetség által felügyelt utolsó, jelentősebb hajók – áprilisban kikötöttek, az Artania még hetekig, számos útvonalra átirányítva tovább folytatta útját.

A legfeljebb 1200 utast szállító hajó 2019. december 21-én a németországi Hamburgból futott ki 140 napos körutazásra. Márciusban kitört a koronavírus-járvány a hajón, és amikor a nyugat-ausztrál Fremantleben kikötött, az egészségügyi tisztviselők ellenőrzése során 36 utasnak pozitív lett a tesztje.

Az üzemeltető szerint az érintett személyeket a helyi kórházakban karanténba helyezték. Sajnos hárman életüket vesztették, két utas, egy 69 éves és egy 71 éves férfi, és egy 42 éves férfi, a személyzet tagjai közül. Az Artania többségében német utasai közül több százan visszarepültek Ausztráliából Frankfurtba. Néhányan az európai legénység tagjai közül az utasokkal együtt haza tudtak repülni.

Nyolc utas viszont úgy döntött, hogy a hajóval tér haza, és nem repülővel. Ezeknek az utasoknak a későbbiekben szürreális élményekben volt részük: végigkövették, ahogy az országok sorra bezárnak, majd újra megnyílnak.

A személyzet többi tagja, körülbelül 75 ember is a fedélzeten maradt, hogy segítsék a hajó zökkenőmentes működését. A hosszú út során Morten Hansen kapitány tartotta a lelket az utasokban, a munkatársaiban, a hajózás iránt érdeklődő rajongókban és szeretteiben a Facebookon keresztül.

A kapitánynak rengeteg rajongója van, itt az értük szurkoló diákok egyik képeslapját tartja a kezébenForrás: Kapitän Morten Hansen Fanseite/Facebook

 A norvég születésű Hansen 2001 óta irányítja a hajót, és sokan ismerhetik őt egy német valóságshow, a „Crazy for the Sea" TV-sorozat sztárjaként, amelyben a hajó életét mutatják be. Az Artania hosszú útja során Hansen videókat tett közzé, amelyekben őszintén mesélt mindenről, és fényképeket is közzé tett a hajóról és a látnivalókról.

Az Artania híres lett, olyannyira, hogy amikor a hajót Perthben karanténba helyezték, a személyzet tagjai képeslapokat kaptak a városban élő iskolás gyerekektől.

Más, különleges pillanatoknak is tanúi lehettek a hajó útjának követői: Hansen Anyák napján egy kis kitérőt tett a tervezett útvonalon, hogy az szív alakot formáljon – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek