Színkóddal látnák el az óceánjárókat

Az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) a héten frissítette a július 24-ig tartó hajózási tilalom idején a vízen rekedt óceánjárókra érvényes COVID-19 útmutatásait. Az útmutatás egy színkódos rendszert tartalmaz, valamint útmutatásokat arra, hogy hogyan vigyék véghez a még mindig a tengeren veszteglő hajók személyzetének partraszállását és utaztatását - adja hírül a usatoday.com.

A kép illusztrációForrás: Kai Sender/pixabay.com

A tengerjáró hajók zöld, sárga és piros jelzést kapnának aszerint, hogy mennyire érinti őket a koronavírus. A zöld azt jelenti, hogy a hajón az elmúlt 28 napban nem volt megerősített eset, a sárga azt, hogy várják a teszteredményeket, a vörös pedig a megerősített esetek jelenlétére utal. A zöld hajókról kiszállhat a személyzet, a sárga és vörös hajókról azonban nem.

Zöld jelzést csak akkor kaphat egy hajó, ha maximum más, zöld hajók személyzetével érintkezett. Ha új személyzet száll fel, tagjainak 14 napig karanténban kell lenniük, a hajóknak hetente kell egy űrlapot küldeniük a CDC-hez, ha ezt elmulasztják, állapotuk automatikusan pirosra vált.

Piros színkóddal akkor jelölik őket, ha fertőzött hajóról érkeztek emberek a fedélzetre, ha nem tartották be az említett karantént, vagy nem küldték el az űrlapot. Emellett vannak általános ajánlások is, a zölddel jelölt hajók személyzetének például csak ajánlott az egyszemélyes kabinok használata, míg a sárga és a vörös hajóknál ez kötelező. A zöld hajókon nem kell bezárni a bárokat és tornatermeket, a sárga és piros hajókon azonban igen. A kézfogás sehol sem ajánlott. Jelenleg mintegy 62 000 ember vesztegel az amerikai partoknál a Travelpulse szerint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek