Cápatámadásban halt meg egy fiatal ausztrál a Nagy-korallzátonynál

Annastacia Palaszczuk, Queensland államfője elmondta, hogy a 23 éves áldozat a Természet- és Vadvédemi Szolgálatnál dolgozott. A rendőrség szerint a férfi a vízben volt, visszatérőben a szolgálat hajójához, amikor a cápa rátámadt hétfőn a korall-tengeri North West sziget közelében, Gladstone-tól mintegy 75 kilométerre. Nagy felületen szenvedett sérüléseket, néhány órával a baleset után meghalt.

A kristálytiszta víz és az élővilág miatt az egyik legnéppszerűbb búvárparadicsomForrás: Gaby Stein/Pixabay

Az áldozat társaival együtt karbantartási munkákat végzett a támadás előtt. Már csak ő volt a vízben – mondta el Tony Anderson nyomozó. A nap végén négyen úsztak a hajó mellett, hogy a munka után felüdüljenek – magyarázta újságíróknak.

Az elmúlt másfél évben legalább három cápatámadás volt a Nagy-korallzátony környékén.

Tavaly októberben két brit turista búvárkodott a Whitsunday-szigetek Hook-szigete partjainál, egyiküknek leharapta a lábát a ragadozó. Tavaly márciusban egy 25 éves férfi szenvedett súlyos combsérülést, amikor a Whitsunday-szigetek Hamilton-szigeténél rátámadott egy cápa. 2018 novemberében szintén a szigetcsoportnál, Cid Harbour közelében a 33 éves, Victoria állambeli Daniel Christidis orvos halt bele cápatámadásba.

Nem csak a cápatámadások kerülnek mostanában szóba a Nagy-korallzátonnyal kapcsolatban. Sajnos úgy tűnik, az eddigi legnagyobb kiterjedésű korallfehéredés sújtja a helyet.

A kutatók jelezték, hogy a rekordmeleg óceánvíz miatt a 2300 kilométer hosszan elnyúló zátonyrendszert immár a harmadik tömeges korallfehéredés sújtja öt éven belül. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása.

Az ottani egészséges korallok színpompázatosak, a betegek elvesztik színűket és kifehérednekForrás: Toby Hudson (CC-BY-SA-3.0)/Toby Hudson/Wikipedia

Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Most először fordul elő, hogy a Nagy-korallzátony mindhárom régiójában – az északi, a középső és immár a déli szakasz nagy területén is – súlyos korallfehéredés zajlik, jelezték a szakemberek. Az Ausztrália északkeleti partjainál elnyúló zátonyrendszer éves szinten nagyjából 4 milliárd dollárral járul hozzá az ország turistaforgalomból származó bevételeihez, ám a klímaváltozás okozta óceánvízmelegedés miatt a zátony állapota romlik, és emiatt fennáll a kockázata, hogy elveszíti világörökségi státuszát. A szakemberek még idén visszamennek felmérni a mostani korallfehéredés hatásait – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek