Ausztrália legújabb nemzeti parkja igazi csodaország

A Houtman Abrolhos szigetcsoport 192 szigetből és kis sziklás szirtekből áll Nyugat-Ausztrália középnyugati partján. Legújabb, 105 szigetből álló nemzeti parkjának kristálytiszta, érintetlen vizeit trópusi korallok borítják. Az ottani áramlatoknak köszönhetően a sziget tengeri növényzete és állatvilága egyedülálló: a trópusi- és a mérsékelt éghajlatot kedvelő fajok itt egyaránt megtalálhatók – írja a Lonely Planet.

A szigeteket körülölelő kristálytiszta vízben jól láthatók a tengeri növények és állatokForrás: Peter Nicholas/DBCA

A Houtman Abrolhos szigetek Nemzeti Park kijelölését 2017-ben jelentették be, és 10 millió dolláros költségvetést különítettek el két évre (2019–2021) a régió fenntartható turisztikai tervének kidolgozására. A pénzt a látogatóknak szánt létesítmények létrehozására és a fenntartható turizmus támogatására fordítják a nemzeti parkban.

Egy ajakoshal, amely elképesztő színekben pompázikForrás: Leonard Low from Australia - Flickr, CC BY 2.0/Wikipedia

Az itt élő szárazföldi növény- és állatvilág azért is egyedülálló, mert évezredeken át a szárazföldtől elszigetelten fejlődött ki. Mivel a szigeteken nem élnek vadmacskák és rókák, a hely biztonságos menedéket kínál számos állatfaj számára, amelyek közül sok különleges védelmet élvez. Ezen túlmenően Ausztrália egyik legnagyobb és legfontosabb tengeri madárélőhelye. 

A fehérfarkú gyászkakadu akár ötven évig is elélhetForrás: Rick Dawson/DBCA

A látogatók egynapos kirándulásokat tehetnek a nemzeti parkban, ahol sétálhatnak, úszhatnak és búvárkodhatnak, bár sok szigeten korlátozott a belépés a sekély víz miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek