Csípőprotézist kapott egy szibériai tigris egy Chicago melletti állatkertben

A sebészcsapat úgy véli, a ritka műtét évekkel hosszabbítja meg az állat életét. A Brookfield állatkert orvosai megjegyezték, hogy az emberhez hasonlóan az állatoknál is ízületi problémák alakulnak ki az öregedéssel. Amikor Malena tavaly megérkezett, rögtön diagnosztizálták a csípőízületi gyulladást, azóta fájdalomcsillapítókat kap. "Reméljük, hogy a műtéttel legyőzzük az artritiszt, és Malena boldogan élhet a további éveiben" – mondta el az AP-nek Michael Adkesson, a chicagói állatorvosok egyesületének tagja.

Forrás: YouTube

"Az első hat hét nehéz, de megtettük, amit tudtunk, és az eredménnyel elégedettek vagyunk" - tette hozzá James Cook, a Missouri Egyetem ortopéd sebésze, aki az orvoscsoportot vezette. A műtét 6,5 órán át tartott, tovább, mint tervezték, de Cook szerint sikerrel jártak, és Malena csípője minden mozgásra alkalmas lesz. A CT-felvételek alapján egyértelmű volt, hogy az állat csípője műtét nélkül nem kezelhető.

A floridai központú Arthrex orvosieszköz-gyártó készített a tigris CT-felvételei nyomán testre szabott implantátumot, amelyet aztán Malena állatkertjének adományozott. "Mind a csontfejet, mind a vápát cserélni kell, és közben vigyáznunk kell az izomzatra, hogy a legnagyobb esélyt adjuk az állatnak a felépülésre" – mondta Cook még a műtét előtt.

Nem Malena az első nagymacska, amely csípőprotézist kapott. Korábban nem méretre készült implantátumokkal próbálkoztak egy hópárduc, egy gepárd és tigris műtétjével, vegyes sikerrel.

A rehabilitáció is kihívást jelent, mert Malenát nyugalomban kell tartani. "Nem tehetjük vele azt, amit egy kutyával vagy házimacskával a fizikoterápia során. De az állatkert gondozói csodálatos kapcsolatot alakítottak ki az állatokkal, így fel tudják állítani, meg tudják kérni, hogy a karám különböző részeibe sétáljon el" – magyarázta Adkesson.

A szibériai tigris hajdan a mai Oroszország és Kína területén vadászott, ma már veszélyeztetettnek számít, a becslések szerint mindössze 500-600 maradt belőlük a vadonban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek