Öt országban is növekedett a vadon élő tigrisek száma

A természetvédelmi szakemberek szerint a vadon élő tigrisek száma öt olyan országban is növekedett az elmúlt években, ahol veszélyeztetett állatként tartják őket számon. Több nagymacskát regisztráltak Bhutánban, Kínában, Indiában, Nepálban és Oroszországban, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor olyan ambiciózus terveket szőttek, hogy megkétszerezik a faj populációját.

Már lehet, hogy nem élnének a tigrisek vadon, ha a szakemberek nem léptek volna időben - illusztrációForrás: Andreas Breitling/Pixabay

A TX2 kezdeményezést 2010-ben hozták létre, amikor a vadmacska populáció egyedeinek száma a becslések szerint történelmi mélységbe zuhant, és csak 3200 állat élt mindössze 13 országban. A szakemberek célja az volt, hogy a vadon élő tigrisek számát megkétszerezzék 2022-re, amikor a kínai naptár szerint a tigris évébe lépünk – írja az Evening Standard.

Indiában, a vadon élő tigrisek száma 2006-tól 2018-ig több mint kétszeresére nőtt. Az országban a jelenlegi becslések alapján 2600-3350 állat él, tehát a világ tigris-népességének körülbelül a háromnegyede. Nepálban is majdnem megduplázódott a tigrisek száma 2018-ra: a 2009. évi 121 egyedről 235-re növekedett, alig egy évtized alatt.

A nepáli Bardia Nemzeti Parkban 2008-ban mindössze 18 tigris élt, 2018-ra azonban 87-re nőtt a számuk.

Oroszországban az elmúlt 10 évben 15 százalékkal lettek többen, így most körülbelül 540 örösz tigris éldegél a területen, míg a Bhutáni Királyi Manas Nemzeti Parkban az egy évtizeddel ezelőtti 10 tigris helyett 2019-re már 22-en portyáznak.

Kínában 2010-ben legfeljebb 20 vad tigris kóborolt, amelyek többsége Oroszország határát átlépve ért kínai földre, de az ország 2014-ben mérföldkőhöz ért, amikor a kamerák egy tigris és kölykeinek megjelenését rögzítették a Jilin Wangqing Természetvédelmi Területen.

Erre a fenséges állatra még mindig veszélyt jelentenek az orvvadászok - illusztrációForrás: Your DSLR/Pixabay

A szakemberek szerint a 2010-es alacsony népességszámból kiindulva végül figyelemre méltó visszatérést értek el az állatok Dél-Ázsia, Oroszország és Kína nagy részén, ezen országok összehangolt, védelmi erőfeszítéseinek köszönhetően."

"Ez egy olyan eredmény, amely nem csak a vadon élő tigrisek számára kínál jövőt, hanem a tájak és ezen ikonikus nagymacska mellett élő közösségek számára is. A vadon élő állatok illegális kereskedelme miatt az orvvadászat, valamint élőhelyük megsemmisítése továbbra is fenyegeti őket, mert így is csak körülbelül 3900 tigris él vadon" – közölte a WWF. Szerintük a vad tigrispopulációk helyreállításának kulcsa az, hogy a tájak megőrzésére összpontosítanak, ahol az állatok fejlődni tudnak, és hogy az ezeken a területeken élő közösségeket segítsék a fennmaradásában. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek