Már a nagyvárosokban is találkozhatunk ezzel a különleges madárral

A napokban érdekes bejelentést kapott a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat. Egy valószínűsíthetően erdei fülesbaglyot láttak egy belvárosi épület párkányán. Felmerült, hogy a madár esetleg segítségre szorul - derül ki az MME oldaláról.

Erdei fülesbagolyForrás: Ivo Houška/pixabay.com

Több önkéntes is segített a megfigyelésben az őrszolgálat munkatársának. Felmerült a gyanú, hogy esetleg a jóval ritkább uhu a faj, mivel erre bagolyra jellemzőbb ez a viselkedés, korábbi években több alkalommal is megfigyelték hasonló körülmények között. Az önkéntesek megfigyelései és fotói alapján beigazolódott, hogy erdei fülesbagoly a kérdéses madár, amely a következő nap is előkerült ugyanott, tehát az egyed nem volt beteg, éjjel vadászatra is elindult, ekkor egy antennán pihent meg.

A bagoly egy ház párkányánForrás: Markai Sonja/mme.hu

Az erdei fülesbagoly, melyet idén az év madarának is választottak, a leggyakoribb hazai bagolyfajunk, közepes méretű, tollfülei hosszúak. Gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre, a hideg idő közeledtével sokszor behúzódnak a településekre, hogy itt vészeljék át a telet, általában parkok, kertek örökzöldjein.

Egy-egy fenyőn nem ritkán több tucat egyed is nappalozik, majd sötétedéskor vadászatra indulnak, sajnos gyakran ütik el őket éjjelente az autók. Az erdei fülesbaglyok belvárosi tartózkodásáról nem sok adat van, ezért is jelentős ez a megfigyelés.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek