Igen ritka madárfajt fotóztak az országban

  Egy kékfarkút pillantottak meg tegnapelőtt a Csongrád-Csanád megyei Tömörkénynél, a Csaj-tavon. Ez a faj 5. hazai előfordulása, és az első olyan madár, amelyet terepen találtak - adja hírül a birding.hu Facebook-oldala.

  KékfarkúForrás: Vass Tamás/facebook.com/Birding-Hungary

  A madarat Vass Tamás kapta lencsevégre. Azóta sajnos nem került elő a kékfarkú, de közben megfigyelték itt a 13. hazai barna füzikét, valamint egy újabb csüllőt is találtak a területen.

  A kékfarkú (Tarsiger cyanurus) a madarak osztályának a verébalakúak rendjéhez és a légykapófélék családjához tartozik. Európa északi részén, Észtországban és Finnországban, valamint Ázsiában Bhután, Kína, India, Japán, Kazahsztán, Dél-Korea, Mongólia, Nepál, Pakisztán és Thaiföld területén honos.

  Magyarországi előfordulását első ízben 2010 októberében sikerült bizonyítani, a Tömördi Madárvártán fogtak be és gyűrűztek egy fiatal példányt. Még abban a hónapban találkoztak a fajjal Salgótarján és Szalonna területén is - mint a wikipedia.org szócikkéből kiderül.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!