Kiderült, mi okozta a botswanai elefántok rejtélyes pusztulását

Korábban már beszámoltunk arról, hogy tömegesen pusztultak el elefántok Botswanában, de a kutatók sokáig nem tudták, mi az oka a szomorú jelenségnek. Mostanra kiderült, hogy az elefántok halálát a cianobaktériumok által termelt toxinok okozták, azonban az továbbra sem világos, hogy miért csak ezeket az állatokat, és miért csak ezen a területen érintette az intenzív algavirágzás következménye - adja hírül a Guardian.

Májusi légifelvétel az egyik elhullott elefántrólForrás: AFP/-

Az elefántoknak mintegy 70%-a elalgásodott vizes gödrök közelében pusztult el, de a toxinokat első körben kizárták a lehetséges okok köréből, mert egy ló kivételével egyetlen más faj egyedei sem haltak meg. A kutatók úgy vélik, az elefántok különösen érzékenyek lehetnek a toxinokra, miután annyi időt töltenek fürdőzéssel és sokat is isznak.

Botswana mellett Zimbabwét is érintette az elefántpusztulás, augusztusban több mint 20 elhullott állatot találtak a Hwange Nemzeti Park és a Victoria-vízesés között. A kutatók szerint az esetek összefügghetnek, bár van, aki szerint ezt nem a cianobaktérium, hanem egy pasteurella nevű baktériumtörzs okozhatta, amely 2015-ben 200 000 tatárantilopot ölt meg Kazahsztánban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek