Váratlan bébibumm örvendeztette meg a vadvédőket az afrikai országban

Ezekben az időkben, amikor olyan komoly aggodalmat keltő események történnek a világban, mint például a koronavírus-járvány, végre jó hír is akad, hiszen Uganda hegyigorilla-populációjában hatalmas bébibumm vette kezdetét, ami minden bizonnyal örömmel tölti el az állatrajongókat. A hegyi gorillák a kihalás szélén állnak, így a veszélyeztetett fajok között tartják nyilván őket – írja a Lonely Planet. 

A veszélyeztett hegyi gorillák Közép-Afrikában élnek - illusztrációForrás: Sarel Kromer/Wikipedia

Az Ugandai Vadvédelmi Hivatal (UWA) adatai szerint míg az ország jellemzően évente egy-két születést regisztrál, addig 2020-ban hét gorillababa is született, közülük öt a Bwindi Impenetrable Nemzeti Parkban jött világra. A legújabb utód, akinek hírét szeptember 7-én jelentették be, a 16 éves, Ndinkahe nevű nősténynek köszönhető, aki a bwindi-i Mucunguzi gorillacsaládból származik. A család méretét pedig ezennel 12 főre növelte. Két nappal korábban egy másik nőstényre, Nshutira is ráköszöntött a gyermekáldás, ő a Nyakagezi család tagja, és a Mgahinga Gorilla Nemzeti Parkban él. Az ő családja immáron kilenc taggal büszkélkedhet.

Az azt megelőző napon is újabb boldog hír érkezett a Vadvédelmi hivatalból, mert egy Ruterana nevű gorilla szült utódot Bwindiben, így az a család már 18 tagú lett. Ez az újszülött Ruterana harmadik kölyke, de első csecsemője sajnos mindössze kéthetes korában tüdőgyulladásban elpusztult. Ugyanennek a családnak a legidősebb nőstény gorillája, Kibande augusztus végén újabb újszülöttet hozott világra, és vele együtt most már öt utódja van.

A hegyi gorillák státusát a Természetvédelmi Világszövetség 2018-ban kritikusan veszélyeztetettről veszélyeztetettre váltotta, számuk növekedésének köszönhetően.

Az UWA ügyvezető igazgatója, Sam Mwandha szerint az új hegyi gorillák születése igazolja Uganda sikeres természetvédelmi törekvéseit, melyek során járőröket vetnek be az orvvadászok ellen, illetve felállítottak egy éjjel-nappal működő állatorvosi csoportot is, és nonstop figyelik a gorillákat. Egy férfit júliusban példát statuálva 11 évre börtönre ítéltek Bwindi egyik ezüsthátú gorillájának, Rafikinek a meggyilkolása miatt. "A természetvédelmi területek fokozott védelme miatt Uganda vadállományának populációja megnövekedett" – foglalta össze Mwandha.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek