Egy évszázad alatt mindössze harmadszorra látták a gigantikus állatot

Kék bálnát láttak a múlt hónapban Sydney közelében, az új-dél-walesi Maroubra tengerparti külváros mentén lévő vizeken. Az Új-Dél-Walesi Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat (NPWS) megerősítette a rendkívül ritka észlelést. A kék bálnák – a Föld legnagyobb állatai – ritkán láthatók ilyen közel a parthoz, közölték. "A kék bálna a legnagyobb állat a bolygón, de nagysága ellenére könnyen észrevétlenül elúszhatott volna Sydney partjainál" – mondta Andrew Marshall, az NPWS egyik sajtóközleményében. Marshall szerint a tengeri élőlény hosszúsága meghaladhatja a 25 métert, súlya pedig a 100 tonnát – írja a BBC.

A kék bálna bolygónk leghatalmasabb állata, mégis keveset tudunk rólaForrás: NOAA Photo Library/Wikipedia

„Méretük ellenére a kék bálnák még a leglelkesebb bálnafigyelők előtt is nagyrészt láthatatlanok" – mondta. "Nem látják gyakran őket, mert hajlamosak nagyon messze, a nyílt vizekben úszni, és széles körben, szétszórtan élni, illetve nagyon korlátozott adatokkal rendelkezünk a vándorlásaikról és a kritikus élőhelyeikről" – magyarázta. A ritka látványról videófelvétel is készült, íme!

A bálnát egy fotósnak is sikerült megörökítenie, amint Maroubra közelében a part mentén úszott. "Nincsenek rá szavak, mégis millió dolgot tudnék egyszerre mondani" – mesélte a fotós a látványról egy Instagram-bejegyzésében. "Tegnap, amikor sok púpos bálna haladt dél felé a Maroubrai szokásos helyemen, a varázslatos óceán egyik nagy csodája jelent meg előttem: egy kék bálna." A fotós szerint teljesen elbűvölte a bálna. "Úgy érzem, hogy megütöttem a főnyereményt" – írta.

Marshall szerint a megfigyelés ennek a fajnak az első igazolt feljegyzése az ottani partok közelében. A kék bálna felbukkanása Új-Dél-Wales vizein továbbra is megmagyarázhatatlan és egyben fontos jelzés is. "Többet megtudhatunk arról, hogy ezek a fajok hol élnek, és elgondolkodhatunk azon, milyen intézkedésekkel próbálhatnánk megvédeni őket" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek