Húsz év után bukkant fel újra ez a madárfaj Dévaványa térségében

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén már két évtizede nem vendégeskedtek batlák. A közelmúltban azonban ismét felbukkant néhány példány a Réhely közelében kialakult belvízfoltokon.

A batlák háta, evezőtollai viola- vagy zöldesfényű feketésbarna - illusztrációForrás: John Harrison/Wikipedia

 A kiadós esőzések után nagyméretű vízállások alakultak ki a mélyedésekben és az egykori Betrettyó-érmaradványokban. A vízállásokon népes madárseregek jelentek meg, több száz nyári lúd, tőkés réce, dankasirály és pajzsoscankó tartózkodott a területen, s a bíbicek is előszeretettel fürdőztek a sekély vizekben.

A víz szélén egy alkalommal a nemzeti park munkatársai nagy örömükre négy batlát is felfedeztek, melyek szorgosan kutattak a táplálék után.

A batlák kedvelt tápláléka a pióca, amely leginkább az ilyen sötét típusú, sekély vizekben fordul elő. Dévaványa térségében már húsz éve nem láttak batlákat, de a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül két helyen is költenek. A Biharugrai-halastavakon már évek óta fészkelnek, a Gácsháti-halastavakon pedig idén jelentek meg először költőfajként – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek