A turistákat megdöbbentette a világ egyik legnagyobb és legritkább vízi lényének látványa

A turistákat megdöbbentette, amikor a világ egyik legnagyobb és legritkább tengeri lényét mosta ki a víz egy ausztrál strandon. Úgy néz ki, mint egy földönkívüli! - hangzott el többektől, amikor turisták egy óriási halat találtak a Victoria állambeli Kennett folyó partján. A hal teteme elérte a két méter hosszúságot és magasságot. Cath Rampton és férje, Tom, akik egyaránt állatorvosok, azt mondták, hogy sokkolta őket a látvány, amikor megnézték a hatalmas halat, amilyet korábban még egyikük sem látott.

Rampton asszony elmondta, hogy ez a holdhal két méter hosszú, de a faj többi egyedéhez képest még mindig kicsinek számít. "Tudomásom szerint ez egy nem túl nagy példány, hiszen ezek a halak akár kétszer ekkorára is megnőhetnek" – mondta. Hozzátette, hogy azért ennek a halnak a látványa is elképesztő volt. A partra vetett példányra két turista, Tim Rothman és James Barham még hétfőn talált rá, és első látásra földönkívüli lénynek vélték. "A parton sétáltunk, amikor egy nagy kupacot láttunk a homokban. Még soha nem láttam ilyesmit. Távolról úgy nézett ki, mint egy idegen lény." – mesélte Rothman úr, aki hozzátette, hogy az évek során gyakran járt a Kennett folyó partján, de nem gondolta volna, hogy valaha ehhez hasonló látványban lesz itt része.

Az állat teste lapos, és amikor a hát- és hasúszóit kinyújtja, éppen olyan magas, mint amilyen hosszúForrás: Per-Ola Norman/Wikipedia

A halászok a múlt évben a Murray folyó torkolata közelében találtak holdhalat. Az a példány becslések szerint körülbelül 2,5 méter hosszú és több száz kilogramm súlyú volt. A holdhalak akár 3 méter hosszúra és 4,2 méter magasra is megnőhetnek, súlyuk pedig akár a 2,5 tonnát is elérheti, sérülékeny fajként tartják számon. Ralph Foster, a Dél-Ausztrál Múzeum munkatársa elmagyarázta, hogy időnként miért sodor partra a víz holdhalakat, különösen a dél-ausztráliai szakaszon.

Az egyik legnagyobb veszélyt a nagy hajók okozzák, de emellett a műanyag-zacskók is a vesztüket okozhatják, melyeket tévedésből esznek meg."

Foster úr szerint évente több ilyen jelentést is kap. "Valójában meglehetősen gyakoriak ezek az állatok az ausztrál vizekben, de általában távolabb úsznak a tengerben." A holdhalhal világszerte a trópusi vizekben élnek, és az uszonya miatt gyakran összetévesztik a cápákkal. A hatalmas hal többek között Japánban, Koreában és Tajvanon ízletes fogásnak számít – írja a Daily Mail. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek