Hazánkban itt természetes élőhelyükön figyelhetik meg az idei év emlősállatát

A Somogy megyei Nagyatáftól fél órás kocsiútra található a Petersmalmi Vidrapark Mike és a lábodi útelágazó között, félúton. A tábla egy erdei útra vezet, – amely személyautóval is viszonylag jól járható – egy 10 perces kellemes zötykölődés után a Patikus tó partján megérkeznek Petesmalomba. Itt természetes körülmények között találkozhatnak azokkal a mentett állattokkal, akiket a Vidrapark munkatársai valamilyen oknál fogva nem tudtak visszaengedni a szabadba.

A vidrák itt igazi otthonra leltekForrás: Petesmalmi Vidrapark/Facebook

Az európai vidra a legnagyobb menyétféle ragadozónk. Nappal leginkább pihen, éjszakai életet él, és rejtőzködő életmódot folytat, ezért kicsi a valószínűsége, hogy a természetben vidrát lássunk. A Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban él Luca és Aladár, a két mentett vidra, sajnos mindkettőjük anyját autó ütötte el. Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk él. Magyarország, közelebbről Belső–Somogy európai „vidra-nagyhatalom". A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata védelmet, búvóhelyet, élelmet nyújt a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozónak.

A parkban közelről tanulmányozhatják a vidrát, ezt a védett, rejtett életmódot folytató állatot. Megismerkedhetnek az életmódjával, viselkedésével.

Nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is különös élmény a vidrák pajkos játékának megfigyelése. A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul fel a vidrának a természetes élőhelye, annak növény-, és állatvilága. A park területén vízimadarakat is megfigyelhetnek. íme, egy kis betekintő film a vidrapark mindennapjaiba!

A Vidrapark mentett (fiatal, sérült) vidrák, illetve egyéb védett emlősök, madarak menhelye is. Számos vidra, fehér gólya, fekete gólya és legyengült, de már röpképes rétisas-fióka kapott újból erőre náluk. A Vidrapark kedd, csütörtök, péntek, szombat és vasárnapi napokon 10.00-18.00 óra között tart nyitva, látványetetéseket 12.00, 14.00, 16.00, 17.30 órakor tartanak. Felnőtt belépőjegy: 1.000 Ft, gyermek/diák/nyugdíjas belépőjegy: 500 Ft, családi belépőjegy (1 vagy 2 szülő és gyerek(ek): 2.000 Ft, támogató jegy: 2.000 Ft. További információkat a Somogy Természetvédelmi Szervezetet weboldalán és a Petesmalmi Vidrapark Facebook oldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek