Földrengés halnak is hívott, négyméteres szörnyet sodort partra a víz Mexikónál

A szíjhalat - aminek négyméteres példányát nemrég sodorta partra a víz Mexikónál - "földrengés halnak" is nevezik, mivel véletlenszerűen jelennek meg, és általában néhány nappal azelőtt, hogy földrengések lennének az adott területen.

Tucatnyi ilyen lényt vettek észre Japánban is, közvetlenül a 2011-es, sok halált követelő fukushimai földrengés előtt. A mexikói üdülőhely partjára sodródott hatalmas, mélytengeri angolnaszerű hal teteme éppen ezért nem kis riadalmat okozott. 

A közel négy méter hosszú állatra egy akvakultúra-mérnök és barátja talált rá még vasárnap, a mexikói Pichilinque öböl partján. A megtalálók elmondták, hogy amikor rátaláltak az óriási halra, már nem élt, és a teste bomlásnak indult. A ritka mélytengeri halak népi legendákká váltak állítólagos jövendőmondó erejük miatt. A videó, amelyben az elpusztult hal látszik, azonnal szétterjedt a neten, és összeesküvés elméletek áradata zúdult rá kommentként. 

"Megfontolandó jel, amelyet ez a hal hordoz, mivel ezek 200 méter mélyen élnek, és sokkal érzékenyebben reagálnak a tenger fenekén zajló eseményekre." Egy másik hozzászóló szerint: "Ezek a halak csak akkor jönnek a felszínre, amikor valami nagyon rossz történik, ez mindig is így volt." Egy harmadik kommentelő ezzel fejelte meg: "Azt mondják, hogy partra vetik magukat, amikor földrengést észlelnek, és balszerencsét hoznak azoknak, akik megtalálják őket. Általában meghalnak, de nem azért mert megölnék őket" – írta.

Ezt a több mint öt méter hosszú példányt a kaliforniai Santa Catalina-szigetnél vetette partra a víz még 2013-banForrás: AFP/Handout

Idén június 11-én egy óriási szíjhalfélét láttak Quintana Roo partjainál, amelyet egy földrengés követett június 23-án, a mexikói Oaxaca államban – írja a Daily Star.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek